MESIĆ O KOMUNISTIČKIM ZLOČINIMA

'Na Bleiburgu nije bilo zločina'

08.02.2011 u 23:03

Bionic
Reading

Nakon najave ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka da će se intenzivirati istrage komunističkih zločina te nakon što je na zagrebačkoj Kustošiji započela ekshumacija ostataka žrtava iz Drugoga svjetskog rata, u javnosti se opet intenzivirala priča o zločinima iz tog razdoblja. Svoj obol razgovorima dao je u 'Dnevniku 3' HTV-a i bivši predsjednik Stjepan Mesić

Kako prenosi HRT, zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu je do 2001. zbog ratnih zločina koje su u Drugom svjetskom ratu počinili partizani podneseno devet kaznenih prijava, većinom protiv nepoznatih počinitelja.

Većina grobnica u Hrvatskoj nije označena, a dosad je poznato 718 lokacija sa 628 masovnih grobnica i 171 pojedinačna grobnica. Procjenjuje se da kriju gotovo 90 tisuća ubijenih vojnika NDH, ali i civila, žena i djece.

O komunističkim zločinima progovorio je i bivši predsjednik Stjepan Mesić, inače počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista. Ako se pita njega, aktualizacija komunističkih zločina događa se prije svega u sklopu političke kampanje i uoči parlamentarnih izbora.

Poručio je da se ne slaže s terminom 'komunistički zločini' jer je u Narodnooslobodilačkoj borbi sudjelovalo najmanje komunista. Krivnju, uvjeren je Mesić, treba svakako individualizirati.

'Tko to zna tko je u tim jamama? Treba istražiti i krivnju individualizirati, ne optužiti NOB i proglasiti ga komunizmom i zločinom', rekao je Mesić.

Na pitanje voditeljice je li se na Bleiburgu dogodio zločin, Mesić je kazao: 'Na Bleiburgu nije bilo zločina. Tamo je bila jedna pobuna, poginulo je nešto malo ljudi. Nakon Bleiburga, na križnom putu je vjerojatno bilo zločina, ali ove brojke se napuhavaju i od toga nema ništa.'