EUROPA ZATRPANA SNIJEGOM

Na belgijskoj autocesti zastoj dug 500 km zbog oluje

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 02.12.2010 14:23
  • Objavljeno 02.12.2010 u 12:30
vrijeme Europa snijeg zima

vrijeme Europa snijeg zima

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

U Njemačkoj su avionski i željeznički promet zbog visokog snijega u potpunom kaosu, Belgiju je zahvatila snježna oluja, zračna luka u Pragu je zatvorena, a Beč javlja da u zadnjih 17 godina nisu zabilježene tako niske temperature

Nakon što je jučer bio jedan od najhladnijih 1. prosinaca u povijesti Njemačke, danas se cijela država probudila prekrivena nanosima snijega koji je padao cijelu noć. Prošli tjedan Njemačku je pogodio prvi nalet zime, no čini se da je nova

snježna oluja još gora. 'Zimski kaos' su dvije najčešće riječi u današnjim novinskim naslovima, što je odgovarajuće, jer su cestovni, željeznički i zračni promet skoro pa paralizirani zbog niskih temperatura, snijega i leda.

Na frankfurtskom željezničkom kolodvoru stotine putnika morale su prenoćiti jer im je otkazan vlak za istočnu Njemačku, odnosno Dresden i Leipzig. Iako su mnogi od njih tražili hotelske sobe, zbog velikog sajma koji se trenutno održava hotelski kapaciteti grada su skoro popunjeni, tako da su putnici spavali u vlaku, a dobili su topla pića i hranu od djelatnika Deutsche Bahna. Vlak je nastavio putovanje tek oko šest sati ujutro. Zima, inače, izaziva velike probleme u željezničkom prometu jer su tračnice zaleđene ili zatrpane visokim snijegom, a i ruši se drveće na prugu, što onemogućava normalnu vožnju vlakova. Tako je u saveznoj pokrajini Thüringen morao biti zaustavljen vlak sa 165 putnika, koje su onda iz snježne oluje spašavali vatrogasci.

Stanje na cestama nije ništa bolje, jer je na njih napadalo minimalno 20 centimetara snijega. To je dovelo do zastoja u prometu, ali i nesreća sa smrtonosnim posljedicama. Jedan vozač kamiona se tako zabio u vlak u pokušaju prijelaza pruge i pritom poginuo, dok je u vlaku ozlijeđeno četvero putnika, a pruga između Bayreutha i Nürnberga morala je biti zatvorena cijelu noć. Na frankfurtskom aerodromu je otkazano 57 letova, a u Münchenu 16.

Ništa bolja situacija nije ni u ostatku Europe. Primjerice, u Belgiji zbog snježne oluje na autocesti vlada prometni zastoj, a kolona je duga čak 500 kilometara. Otkazana je i polovica standardnih termina za vlakove Eurostar koji voze između Londona i Pariza zbog lošeg vremena u Francuskoj. U Pragu je zračna luka zatvorena na nekoliko sati, jer je snijeg toliko jako padao da zimske službe nisu mogle potpuno očistiti pistu. Austrija je također prekrivena snijegom koji neprestano pada, a zadnji put je Beč bio leden kao danas prije 17 godina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi