'DUDEKI' UPOZORAVAJU

Muškarci prilikom razvoda u lošijem položaju

09.02.2009 u 16:10

Bionic
Reading

Udruga za zaštitu prava muškaraca i djece u obitelji te pomoć samohranim očevima 'Dudeki' pozivaju muškarce koji smatraju da su obespravljeni, kao i samohrane očeve koji trebaju pravnu ili savjetodavnu pomoć, da im se pridruže

'Dudeki' su relativno mlada udruga, osnovana prije nešto manje od godinu dana, no ustrajni su u tome da, kako kažu, ostvare ravnopravnosti i jednako provođenja zakonom predviđenih sankcija, kada je u pitanju obiteljsko nasilje, i za žene i za muškarce.

Predsjednik udruge Damir Bartolčić mišljenja je kako su muškarci pred sudom, prilikom razvoda braka, često u lošijem položaju od žena. Ne želeći dovoditi u pitanje kvalitetu rada centara za socijalnu skrb, Bartolčić ipak drži kako su oni često pristrani i staju na stranu majki.

'Dudeki' su ostvarili kvalitetnu suradnju s odvjetničkim timom po pitanju besplatne pravne pomoći, kao i timom liječnika psihologa, psihijatra i drugih zdravstvenih djelatnika, kada je riječ o provođenju obavezne psihosocijalne terapije.

Cilj nam je suradnja sa svim nadležnim institucijama koje se bave problematikom nasilja u obitelji, te nastojimo osigurati pomoć kako djeci i žrtvama nasilja, tako i njegovu počinitelju, ističe Bartolčić.

Počinitelj nasilja mora biti primjereno kažnjen, kaže Bartolčić, no dodaje kako se takvoj osobi ipak mora pružiti i adekvatna stručna pomoć, bilo da je riječ o psihosocijalnoj terapiji ili pak primjerice liječenju od alkoholizma.

U udruzi su se susretali s različitim slučajevima i životnim pričama: među njima je bilo onih koji su bili alkoholičari i stvarni nasilnici u obitelji, ali i onih koji su proglašavani nasilnicima na temelju lažnih optužbi i telefonskih poziva policiji koje su uputile njihove supruge.

Praksa je pokazala da je veliki broj muškaraca tijekom braka bio izložen sustavnom verbalnom maltretiranju svojih partnerica, istaknuo je Bartolčić dodajući također kako je, bilo i primjera fizičkog nasilja žena nad muževima.

O tome se rijetko govori jer muškarci slove kao 'fizički jači spol', a u medijskom prostoru, kada je riječ o toj temi, dominiraju ženske udruge, mišljenja je on.
'Dudeki' ipak u budućnosti žele ostvariti dobru suradnju i sa ženskim udrugama, jer se i jedni i drugi zalažu da se nasilje sankcionira.

Udruga broji sedamdesetak članova, što Bartolčić objašnjava činjenicom da se muškarci teže odlučuju povjeravati i svoje probleme iznositi pred drugima. Zbog srama i zatvorenosti, nakon bračnog brodoloma, oni često ostaju zatvoreni u svojim 'ljušturama', a u stvarnosti im treba pomoć.

Susretali smo se s problematikom različite težine, jer svaki je brak priča za sebe, a zajedničkom suradnjom neki od tih problema vrlo su uspješno riješeni, poručuje Bartolčić.

Statut udruge definira visok stupanj privatnosti svakog člana, a svi oni koji imaju problema ili pak misle da su im povrijeđena prava mogu dobiti informacije o 'Dudekima' na web stranici www.dudeki.hr