DUŽNO POJAŠNJENJE

MUP: SRUUK-ove poruke na njemačkom poslane zbog stranih korisnika

04.10.2023 u 13:46

Bionic
Reading

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) pojasnilo je da je dio poruka Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) zbog jutrošnjeg požara u Osijeku poslan na njemačkom jeziku zbog stranih korisnika te da prikaz poruke ovisi o postavkama jezika na mobitelu

Nakon izbijanja požara u tvrtki Drava International kod Osijeka i dima koji se širi, SRUUK je poslao jutros stanovnicima Osijeka SMS poruku upozorenja na hrvatskom jeziku. Međutim, dio građana prvu poruku dobio je na njemačkom jeziku.

U MUP-u ističu da sustav SRUUK šalje poruke svim korisnicima mobitela na određenom području, uključujući i strane korisnike kojima je poslana poruka na engleskom jeziku, dok je njemačkim i austrijskim korisnicima poslana poruka na njemačkom jeziku.

Ministarstvo precizira da je tijekom današnjeg dana telekom operaterima, putem SRUUK-a, upućeno na slanje 102.302 poruke, od čega je 92.409 hrvatskih korisnika, a ostalo su strani korisnici.

U MUP-u dodatno pojašnjavaju kako prikaz poruke ovisi o mobilnom uređaju odnosno o njegovim postavkama jezika, a ujedno i tvorničkim postavkama koje ovise za koje tržište je isti bio namijenjen, iako je možda kupljen u Hrvatskoj.

  • +23
Požar u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jaksic/PIXSELL

''Budući da uređaj zaprimi sve poruke, prvo prikazuje onu poruku na onom jeziku kakve su postavke jezika uređaja te onda prikaže i glavnu poruku na hrvatskom jeziku. Ako je uređaj postavljen na jezik na kojem nije poslana poruka, primjerice mađarski, onda će prikazati samo hrvatsku poruku'', izvijestio je MUP.