NABAVA NOVE OPREME

MUP se intenzivno priprema za ulične nerede

03.12.2011 u 09:43

Bionic
Reading

Ministarstvo unutarnjih poslova u posljednjih je godinu dana nabavilo opreme i oružja za suzbijanje građanskog neposluha i nereda u vrijednosti od najmanje 2,4 milijuna kuna, piše Jutarnji list

Riječ je o minimalnom iznosu vrijednosti nabave jer se podaci odnose samo na šest objavljenih ugovora; podaci iz devet preostalih natječaja nisu dostupni, dok ih je nekoliko poništeno.

Sredinom prošle godine, uoči prosvjeda studenata i u jeku građanske blokade Cvjetnog trga, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko počeo je nabavljati svu silu opreme, piše Jutarnji list.

Uz 'klasične' zaštitne ograde, kacige, balističke štitove i prsluke za specijalnu i interventnu policiju, naručio je i tzv. kemijske puške i streljivo te gumene metke.

Količina i cijena najvećeg dijela opreme nije poznata, no Jutarnji doznaje da je 'samo za zaštitne kacige za javni red i mir Schubert, model P100F', plaćeno 227.500 kuna, za balističke štitove i prsluke čak 638.544 kune, a za teleskopske palice 29.800 kuna.

Ugovor od čak 1,4 milijuna kuna odnosi se na nabavu 'zaštitne opreme za javni red i mir', no što se pod time krije ostaje nepoznanica jer nema specifikacije.