STRAŠNE OPTUŽBE

Iz Srbije prozvali hrvatsku policiju da je mučila 16-godišnjeg migranta strujom. MUP odgovara: Ne znamo za takav slučaj

02.09.2019 u 13:05

Bionic
Reading

MUP je reagirao na optužbe Komesarijata za izbjeglice i migracije Republike Srbije za nehumano postupanje prema migrantima, iznesene povodom slučaja navodnog mučenja 16-godišnjeg Afganistanca strujom

Komisija za izbjeglice i migracije Republike Srbije priopćila je da su pripadnici hrvatske granične policije brutalno pretukli maloljetnog Afganistanca K. S., rođenog 2003. godine, uhvaćenog prilikom pokušaja skupine od 16 migranata da prijeđu granicu.

'Dječak koji je preživio tešku fizičku i psihičku torturu službenih državnih organa Hrvatske najprije je izdvojen iz skupine migranata, pretučen na samoj granici, nakon čega je bio zatvoren u prostoriju gdje su ga tukla četiri pripadnika granične policije', stoji u priopćenju spomenute Komisije, prenio je srpski N1.

Policajci su dječaku, navodi se u priopćenju, oduzeli telefon i novac, fizički ga povrijedili, a nakon zatvaranja u prostoriju natjerali da se skine, gdje su potom pustili vodu te napravili baru vode u koju su ga ubacili i puštali struju preko elektrošokera, od čega je dječak i izgubio svijest.

U priopćenju se tvrdi kako je 'u stravičnom incidentu dječak zadobio prijelom rebara s unutarnjim krvarenjem, hematome glave te je izgubio dosta krvi'.

MUP na ovo priopćenje odgovara da nisu upoznati s tim slučajem.

Ministarstvo unutarnjih poslova RH nije upoznato sa slučajem koji navodi Komesarijat za izbjeglice i migracije Republike Srbije niti je ostvarena bilo kakva službena komunikacija Komesarijata za izbjeglice i migracije Vlade Republike Srbije prema MUP-u RH.

Smatramo da je ovo još jedna u nizu neutemeljenih i činjenično nepotkrijepljenih optužbi na račun hrvatske policije zbog njene ustrajnosti i odlučnosti u zaštiti državne granice i vanjske granice Europske unije.

O pritisku nezakonitih migracija govori brojka da je hrvatska policija od početka godine spriječila 9487 pokušaja nezakonitog prelaska državne granice, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja povećanje od 200 posto.

Za istaknuti je i broj uhićenih krijumčara nezakonitih migranata koji se već sada približio brojci od gotovo 600 krijumčara, pri čemu značajan udio imaju i srbijanski državljani (17%).

O humanom postupanju hrvatske policije govori i nedavni slučaj kada je krijumčar, 45-godišnji srbijanski državljanin pobjegao iz kombija kojim je sletio u rijeku Kupu i ostavio 11 migranta u tonućem kombiju.

  • +8
Kombi s migrantima sletio u Kupu Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Nažalost, jedna ženska osoba se utopila, ali je zahvaljujući samo brzoj i požrtvovnoj reakciji hrvatskih policijskih službenika od utapanja spašeno je 10 migranta koji su ubrzo zbrinuti i smješteni u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite. Ovo je zadnji slučaj u nizu, a tijekom prošle zime nerijetke su bile situacije kada su policijski službenici spašavali nezakonite migrante, među kojima i trudnice i djecu zatočene u snijegu na nepristupačnom terenu poput planine Plješivice.

Iznesene optužbe koje upućuju na navodna mučenja migranata apsolutno su nepojmljive i nemaju nikakvo uporište u stvarnosti.