NEVRIJEME

Munje zapalile kuće na Cresu i u Ninu

25.08.2013 u 12:49

  • +19

Kiša

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Bionic
Reading

Nevera s kišom na zadarskom području donijela je osvježenje, ali i zadala posla vatrogascima. Udari groma, rušenje stabala, požari.U jutarnjim satima vatrogasci su intervenirali sedam puta

Munja je udarila u kuću u Ninu, a požar su gasili DVD Pljusak i Privlaka i JVP Zadar. U Zadru u dijelu Skročini na terenu i dalje djelatnici JVP Zadar, a požar u Košljunu gasi DVD Pag, piše ezadar

Gorjelo je auto u Zemuniku, a ugasili su djelatnici JVP Zadar.

U Kruševu je gorjelo raslinje u blizini kuća, na terenu su vatrogasci DVD Obrovac.

Grom je udario u stablo na Boriku, a plamen su ugasili su vatrogasci JVP Zadar Stablo je palo na automobil u Diklu. Na terenu su vatrogasci JVP Zadar.

Promjenjivo i nestabilno vrijeme očekuje se i početkom tjedna. Izraženiji pljuskovi s grmljavinom mogući su u utorak.

Unatoč nižim temperaturama te promjenjivom i svježijem vremenu u tjednu koji je pred nama, prema najavama, do kalendarskog kraja ljeta bit će još ponešto vrlo toplih, čak i vrućih dana.

Kao i u Ninu munja je i na na Cresu se jutros zapalila kuću, izvijestila je PU primorsko-goranska.

Požar je izbio u 9 sati na kući u ulici Hrusta, a ugašen je u 10.20 sati.

Naoblačenje s jakom kišom i grmljavinom zahvatilo je u noći Istru i Kvarner, zatim Gorski kotar, Liku i središnju Hrvatsku. Službena mjerenja količine oborine obavljena su u 8 sati ujutro, a motritelji su izmjerili sljedeće količine litara po četvornome metru: Zavižan 30, Zračna luka Rijeka, Rab 28, Rijeka, Pazin 20, Poreč, Senj 15, Mali Lošinj 13, Parg (Čabar) 10, Karlovac, Zračna luka Pula 9, Ogulin 6, Sisak 3, Gospić, Varaždin, Krapina, Zagreb 2.

Kiša je bila najjača u unutrašnjosti Istre, a radarski i satelitski podaci pokazuju da je na područjima između mjernih postaja DHMZ-a lokalno palo i više od 50 milimetara oborine.

Tijekom prijepodneva poremećaj je zahvatio cijeli sjeverni Jadran i sjevernu Dalmaciju. Uz jaku kišu prolazno je bilo i vrlo jakih i olujnih udara vjetra, na Pagu primjerice od čak 25 m/s. Jaki su pljuskovi donijeli i osjetno osvježenje pa se tako, na primjer, temperatura u Zadru naglo spustila s 24 na 17 stupnjeva. I u ostalim krajevima u koje je poremećaj već stigao razmjerno je svježe, u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj oko 15, na sjevernom Jadranu oko 20 stupnjeva.

Na istoku i jugu još se zadržava podjednako toplo kao jučer, između 25 i 28°C. Promjena vremena stići će poslijepodne i onamo, no kiša neće biti tako obilna kao na zapadu zemlje. Ipak, u Dalmaciji lokalno može pasti obilna kiša, a ne može se isključiti ni mogućnost izraženijeg nevremena s kratkotrajnom tučom. Glavnina kiše past će do sutra ujutro, a zatim će se vrijeme dijelom smiriti. Sljedećih dana bit će više sunčanih i suhih razdoblja, iako će još sporadično biti i kiše koja uglavnom na južnom Jadranu lokalno može biti obilna.