TEK SMO 58. PO KONKURENTNOSTI

Mudrinić: Ovo je znak da trebamo hitne reforme

30.05.2013 u 20:52

Bionic
Reading

Na ljestvici konkurentnosti koja uključuje 60 vodećih svjetskih ekonomija, Hrvatska je ove godine zauzela 58. mjesto. To u odnosu na prošlu godinu predstavlja pad za jedno mjesto, izvijestio je Institut za razvoj poslovnog upravljanja

Hrvatska bilježi najveće pogoršanje kod povećanja inflacije sa 2,3 na 3,4 posto, vrlo su loši bili i anketni odgovori o produktivnosti hrvatskih radnika i poduzeća, tehnološka infrastruktura pogoršana je zbog lošije vrijednosti indikatora internetske veze, kao i smanjenja ulaganja u komunikacijsku infrastrukturu.

Poboljšanje je zabilježeno samo u području javnih financija zbog smanjenja proračunskog deficita sa 4,5 na 3,5 posto BDP-a.

Ivica Mudrinić, predsjednik NVK, smatra da rezultati ponovno jasno ukazuju na potrebu provođenja hitnih strukturnih reformi koje moraju zahvatiti javni i privatni sektor. Analiza konkurentnosti, napominje, 'jasno poručuje da će se upravo mala, izvozno orijentirana i stabilna gospodarstva lakše oporaviti od posljedica trenutne krize', piše Jutarnji list.