ASADOV REŽIM

Mučne fotografije kao dokaz sustavnog ubijanja?

21.01.2014 u 17:31

Bionic
Reading

Tim bivših međunarodnih tužitelja za ratne zločine i stručnjaka za forenziku tvrdi da ima izravne dokaze sustavnog mučenja i ubijanja protivnika sirijskog režima Bašara al-Asada, objavili su u utorak CNN i Guardian

Izvješće te skupine, koju čine dvojica bivših tužitelja Posebnog suda za Sijera Leone David Crane i Desmond da Silva te bivši tužitelj Haškog tribunala Geoffrey Nice, temeljeno je na tisućama vrlo mučnih fotografija zlostavljanih i ubijenih zatvorenika u zatočeništvu sirijskog režima.

'Svaki tužitelj bi htio ovakve dokaze, fotografije i proces. Ovo su izravni dokazi stroja za ubijanje sirijskog režima', rekao je Crane za CNN. 'Stroja za ubijanje u industrijsko doba'. S trojicom bivših tužitelja surađivali su forenzični patolog, antropolog i stručnjak za digitalne fotografije. Fotografije su dobili od prebjega, tajno nazvanog Cezar, bivšeg fotografa u vojnoj policiji Bašara al-Asada. Po izbijanju rata, njegov je jedini posao bio da fotografira 'ubijene zatvorenike'. Tvrdi da je znao snimiti i po 50 tijela na dan, a bježeći iz zemlje iznio je 27 tisuća fotografija.


Fotografije ubijenih, po izvješću, oslikavaju znakove izgladnjivanja, brutalnog premlaćivanja, davljenja i ostale oblike mučenja i pogubljenja. Većina žrtava muškarci su od 20 do 40 godina.

Da Silva je slike usporedio s onima žrtava holokausta. 'Mi ne možemo donijeti odluku, možemo samo procijeniti dokaze, a ovi apsolutno mogu biti prihvaćeni kao vjerodostojni dokazi zločina protiv čovječnosti', rekao je.

Izvješće je objavljeno dan uoči početka mirovne konferencije Ženeva II. Bivše ratne tužitelje za izradu analize unajmila je britanska odvjetnička tvrtka Carter-Ruck, koju, pak, plaća katarska vlada.

'Mi, kao tim, bili smo svjesni da postoje sukobljeni interesi u sirijskoj krizi, domaći i međunarodni. Pristupili smo izradi našeg zadatka s određenom dozom skepse, ali na kraju, vrijednost naših zaključaka ovisit će našem integritetu', kazao je Da Silva.

Sirija nije članica Međunarodnog kaznenog suda. Ali, ako jednog dana, sirijska kriza završi na sudu, ovo će izvješće sigurno biti uzeto kao dokaz. 'Mi možemo samo staviti streljivo u pištolj', rekao je Da Silva. 'Na drugima je da naciljaju i povuku okidač'.