NOVAC PODIGNUT S RAČUNA

Mrtva žena 13 godina primala mirovinu

Bionic
Reading

Kaštelanka Antica Ćosić umrla je 1991. godine u splitskoj bolnici. Matičar je izdao smrtni list i proslijedio ga nadležnima, ali je njezina mirovina i dalje svaki mjesec, punih 13 godina, stizala na njezin račun Splitske banke u Kaštel Sućurcu

Žena, iako je ležala više od desetljeća na kaštelanskom groblju, mrtvom je u sustavu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje proglašena tek u rujnu 2004. godine, a cijeli slučaj je zataškan i tek sada dospijeva u javnost.

Zanimljivo je da je netko u 2001. godini podignuo 85.000 kuna s računa preminule Kaštelanke, ali se ne zna tko. Doduše, na isplatnici je bio potpis njezina supruga Stipana, iako je on do smrti tvrdio da nije podigao taj novac, a ni policija nije uspjela dokazati da je onemoćali i bolesni starac, danas pokojni, uzimao mirovinu i planski krao novac iz državnog proračuna.

Goran Ćosić, sin pokojnika, drži da je cijela priča jedna velika namještaljka, napominjući da se danas za krađe optužuju njegovi mrtvi roditelji čijom se smrti manipuliralo kako bi netko došao do 135.000 kuna, koliko se skupilo na računu, sumnjajući, kako kaže, da ima još mrtvaca koji se vode kao živi, a sve kako bi netko 'isisavao' novac iz proračuna.

Goran Ćosić prvi je obavijestio policiju o krađi mirovina. 'Nije mi jasno kako je taj novac stizao na ime mrtve majke. Moj otac je lažno optužen da je digao dio tog novca iz banke. Kada smo tražili dokaz da je on uzeo novac, u banci su se pravdali da je original njegova potpisa izgubljen, pa je bilo onemogućeno grafološko vještačenje, a ni policija ga nije htjela zvati na poligraf iako je on to tražio', kaže Ćosić, navodeći da su u banci znali da mu je umrla majka, ali su usprkos tome primali novac i, kaže on, manipulirali njime.

Iako je policiji slučaj prijavljen prije 4 godine, do danas nema nikakvih saznanja. Tek je, napomnije glasnogovornica PU splitsko dalmatinske Marina Kraljević Gudelj, Državnom odvjetništvu upućeno posebno izvješće. U Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu Julijana Stipišić kaže da su tražili dodatne izvide od MUP-a, te nemaju dodatnih informacija.