'DOGAĐA SE POLITIČKI REVANŠIZAM'

SDP demantira Mrsića: Nema govora o koaliciji s Bandićem

01.07.2017 u 10:49

Bionic
Reading

Gostujući na televiziji N1 bivši SDP-ov ministar Mirando Mrsić kazao je da su njegova smjena i smjena Milanke Opačić sa saborskih dužnosti politički revanšizam, ali je izrazio i bojazan da će SDP u Zagrebu koalirati s Milanom Bandićem

Smjena sa čelnog mjesta u saborskom Odboru za rad za Mrsića je bila očekivana, dao je do znanja na televiziji N1.

'Ovo sada je uvođenje strahovlade, netolerancije i nepoštivanja slobode govora. Uvijek možete smijeniti ljude u odborima i Saboru, ali morate navesti razloge. To da je Bernardić izgubio povjerenje je dokaz da je slab lider i da ne prima kritike. Ovo je politički revanšizam. Smijeniti me na Klubu na kojem ja nisam bio prisutan je isto kukavički. Zamolio sam da se s raspravom o mojoj smjeni pričeka dok se ne vratim u Hrvatsku, no predsjednik stranke i predsjednik Kluba nisu to uvažili, oni su inzistirali da se sjednica Kluba održi i da se krene u smjene, što je opet pokazalo njegovo političko neiskustvo i diletantizam jer su se i stranka i Klub još više podijelili. Jedan lider to ne radi. Gospodin Bernardić umjesto da skuplja stranku, de facto je još više dijeli', kazao je Mrsić.

Očekivao je, dodao je, da s predsjednikom stranke sjedne za stol, no to se nije dogodilo. Nisu kontaktirali ni nakon smjene. 'Ne, gospodin Bernardić nije našao za shodno da sjednemo i da mu ja kažem što ja mislim kako stvari stoje, zbog čega sam otišao u javnost. Jednostavno građani žele promjene, da SDP izgleda drugačije. Za ovakav SDP građani očito neće glasati. Tko će glasati za ovakav SDP? Pravi lider to sve mora spriječiti', poručuje Mrsić.

Bernardić, smatra Mrsić, mora podnijeti odgovornost za Zagreb. 'Mi smo izgubili skoro sva vijeća gradskih četvrti. Uspjet ćemo formirati i biti u većini u dva, da ne govorim da smo pogazili svoju riječ - rekli smo da nećemo koalirati s Milanom Bandićem, au četvrti Novi Zagreb zapad smo u koaliciji s Bandićem. Gdje je tu transparentnost? Čak je predsjedništvo gradskog ogranka reklo nema koaliranja s Bandićem, a kao vidite da ga ima. Izgleda da će ga i još biti. Ovo u Novom Zagrebu zapad je vjerojatno pilot-projekt za ono što će se dogoditi u Zagrebu, iako se klelo da se s Bandićem nikad neće. Ja mislim da se ne treba i da treba sačuvati obraz u Zagrebu', kaže Mrsić.

Glavni odbor SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Komentirao je i kandidature za šefa zagrebačkog SDP-a, o čemu je tportal već pisao.

'Prvo bi u Zagrebu trebalo provesti raspravu gdje smo i što smo, analizirati rezultate izbora. Kad gledamo kandidate, dobro je da ih ima više. Etlinger je počeo govoriti protiv Benrardića kada ga je ovaj stavio nezasluženo na 23. mjesto na listi za Skupštinu i ovo je protestna kandidatura. Bi li je bilo da je bio među prvih sedam ili osam? Bio je jedan od najaktivnijih u Skupštini, on je mlad političar. Pitanje je hoće li ga građani prepoznavati kao kandidata za gradonačelnika jer automatski to onda je. Za druge se još ne zna. Ono što je značajno je da niti jedan od tih kandidata nema ono što bi trebao imati, a to je da ujedinjuje stranku. Nije mi drago da se gospođa Kolarić sada predstavlja kao da u ime predsjednika iznosi političke stavove. Očite je sljedeće da će se kandidirati za predsjednicu stranke. Neka ide pa da se konačno vidi koliku podršku ima', zaključio je Mrsić.

SDP demantira Mrsića

'Ne ulazeći u motive g. Miranda Mrsića za izrečene tvrdnje i konstrukcije, želimo jasno naglasiti: Niti Davor Bernardić kao predsjednik SDP-a niti itko iz vodstva stranke, nije, niti neće, razgovarati s Milanom Bandićem o koaliciji u Zagrebu. Odlučno odbacujemo takva podmetanja. Milan Bandić podržava Vladu Andreja Plenkovića koja je nastala nemoralnom trgovinom, a Milan Bandić i njegova stranka loše upravljaju gradom Zagrebom i SDP je jasno pokazao svoj stav podržavajući kandidatkinju za gradonačelnicu Anku Mrak Taritaš. SDP u Zagrebu jasno i principijelno ostaje na programu i smjernicama s kojima je izašao na izbore', stoji u demantiju SDP-a.