OLUJNI SAFARI

Možete li vjerovati da je ovo snimljeno usred ljeta u Hrvatskoj?

23.07.2014 u 11:52

  • +13

Nevrijeme u Hrvatskoj

Izvor: Pixsell / Autor: Filip Brala/PIXSELL

Bionic
Reading

Neuobičajeno promjenjivo i vlažno ljeto s olujama, pijavicama, munjama i obilnim pljuskovima vjerojatno nije oduševilo brojne turiste koji su ove godine pohrlili na kupanje i sunčanje na našu obalu, no zato su lovci na ljepote rijetkih i ekstremnih meteoroloških pojava došli na svoje

Priliku su posebno iskoristili članovi udruge Storm Chasers iz Dubrovnika te Crometeo tima s članovima po cijeloj Hrvatskoj, ali i fotografi agencije Pixsell. Svojim kamerama oni su zabilježili fascinantne prizore munja, oblaka, obilnih kiša i grmljavinskih nevremena diljem Lijepe Naše, osobito u priobalnim područjima u kojima ih je bilo ponajviše.

Prema klimatolozima, ove godine izostala je Azorska anticiklona, tako da su prodori ciklona s vlažnim i svježijim zrakom sa zapada učestaliji nego što je to uobičajeno.

Azorski maksimum ili anticiklona je stalni akcijski centar visokog tlaka zraka koji nastaje u suptropskim širinama iznad Atlantskog oceana zbog spuštanja zraka u sklopu opće cirkulacije atmosfere. Ovim spuštanjem zrak se sabija i tako adijabatski zagrijava, a time se smanjuje njegova relativna vlažnost i mogućnost padalina. Ljeti Azorska anticiklona jača, značajno se širi i spaja sa Sredozemnom anticiklonom te utječe na vrijeme u našim krajevima. Kada izostane, vrijeme je promjenjivije i vlažnije.

U fotogaleriji gore pogledajte neke od najljepših snimaka nastalih u posljednjih 30-ak dana.