LEKO KAO POSREDNIK

Može li Sabor prihvatiti dio braniteljskih želja?

15.11.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Nakon što se predsjednik Sabora Josip Leko jučer sastao s organizatorima braniteljskog prosvjeda, uskoro bi na stol Odbora za ratne veterane i Odbora za financije trebao stići braniteljski zahtjev za odgodom primjene Zakona o mirovinskom osiguranju. Odbor za ratne veterane, kaže za tportal njegov šef Josip Đakić, zahtjev još nije dobio, a kada ga dobije, morat će donijeti zaključak. Kakav će on biti, još je nejasno jer glavna vladajuća stranka SDP, koja s koalicijskim partnerima čini većinu u odboru, još uvijek nema stav

Branitelji su jučer na sastanku s predsjednikom Sabora Josipom Lekom razgovarali i o zahtjevu da se donese Ustavni zakon o pravima hrvatskih branitelja. Leko je predložio da Odbor za veterane organizira sastanak s predstavnicima svih braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskoga rata kako bi se pokušala usuglasiti stajališta o tom pitanju.

'Definirani su jasni stavovi oko izmjena i dopuna Zakona o pravim hrvatskih branitelja koji bi nakon toga trebao postati ustavni zakon', potvrđuje nam predsjednik Odbora za ratne veterane Josip Đakić koji je za tportal kazao da su branitelji već počeli prikupljati potpise kojim će podržati takve izmjene.

Odbor za ratne veterane zasad nije sazvao nikakvu sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o braniteljskim zahtjevima. Đakić nam kaže da mu iz Ureda predsjednika Sabora još nije ništa proslijeđeno. A prema Lekinom obećanju, Odboru za ratne veterane te Odboru za financije trebao je biti proslijeđen zahtjev za odgodu primjene Zakona o mirovinskom osiguranju koji treba stupiti na snagu 1. siječnja 2015. godine.

Naime, prema članku 80. tog zakona, od 2015. mirovine će se dijeliti na opći i posebni dio, odnosno na dio koji se financira iz mirovinskog fonda te onaj koji se financira iz državnog proračuna. Branitelji tumače da njihov posebni dio mirovine ovisi o proračunu čija će se visina smanjivati ili povećavati razmjerno stanju financija u državnoj blagajni.

Što će o svemu reći Odbor za ratne veterane, još se ne može procijeniti. 'Odbor će donijeti svoj zaključak i uputiti ga relevantnim tijelima da daju mišljenje, odnosno Vladi i Saboru koji je taj koji mora donijeti odgodu', kaže nam Đakić.

Kakav će zaključak biti, uvelike će ovisiti o vladajućoj većini koja ima i većinu u Odboru za ratne veterane. Kakav je stav SDP-a, priupitali smo i njihovog člana odbora Franka Vidovića. 'Još nismo vidjeli zahtjev. Prvo ga moramo vidjeti pa ćemo se onda očitovati', kazao nam je kratko Vidović.

Upitali smo i Đakića kakav će stav imati HDZ. 'HDZ se slaže da treba odgoditi zakon i primjenu, iako mislim da ga nije moguće odgoditi bez izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja', rekao je Đakić za tportal.