HAJDAŠ DONČIĆ S KALLASOM

'Most za Pelješac zasad najbolje rješenje, no odluka tek u srpnju'

02.05.2013 u 14:58

Bionic
Reading

Potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za promet Siim Kallas izjavio je nakon sastanka s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdašem Dončićem kako je o prometnom povezivanju juga s ostatkom Hrvatske 'vrlo rano reći nešto konkretno'. 'Kad je most u pitanju, niti jedna solucija još nije izabrana, niti je bilo čemu dana preferenca', potvrdio je povjerenik Kallas

Ponovio je i stav svojih kolega iz područja regionalnog razvoja kako još nema konačnog rješenja niti odluke za prometno povezivanje juga, ukazavši kako 'to nije transportno i prometno pitanje, nego pitanje politike regionalnog razvoja'.

Povjerenik Kallas, koji se sastao i s potpredsjednicima Vlade Nevenom Mimicom te Brankom Grčićem, ipak je s ministrom Hajdašem Dončićem razgovarao o statusu studije predizvodljivosti povezivanja hrvatskog juga za koju je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture prije nekoliko mjeseci ugovorilo izradu i s Europskom komisijom.

'Prvi draft je Hrvatskim cestama dostavljen sredinom prošlog tjedna. Analizirano je šest različitih mogućnosti povezivanja hrvatskog juga. Po preliminarnim rezultatima koji su još uvijek u fazi drafta, a sve će biti gotovo tek koncem lipnja, vjerojatno će najbolja solucija biti izgradnja mosta, no to će se eventualno financirati i kroz komponentu regionalne konkurentnosti, odnosno kao kombinacija različitih oblika financiranja – ili javno-privatnog partnerstva ili komponente regionalnog sustava', rekao je Dončić.

Na zahtjev za dodatnim pojašnjenjem ponovio je kako je ministarstvo kojem je na čelu 'dobilo tek draft različitih solucija' koje su nastale na bazi informacija koje su Hrvatske ceste ili druga poduzeća u resoru prikupile kao podatke i koje još uvijek obrađuju konzultanti. Najavio je dovršetak studije do srpnja kad će biti definirano najbolje rješenje koje obuhvaća mnoge elemente, poput gospodarskih, socijalnih, demografskih.

'Ne mogu komentirati stvari koje su u fazi pripreme, jer bi to bilo nekorektno prema izvođačima studije. Za njih je u ovoj fazi most najbolje rješenje, kao i za nas. Pustimo da se do srpnja u miru i detaljno analiziraju sva rješenja', rekao je Dončić.

Kad je upitan o mogućnostima sufinanciranja od strane EU, odgovorio je kako bi bilo 'vrlo neargumentirano reći kolika će biti visina tog sufinanciranja, jer to ovisi o jako velikom broju faktora'. 'Preduvjete smo ispunili za jedno od rješenja koje će doći od 2014 – 2020. Za sada najbolju ocjenu ima jedno od rješenja mosta, no koje će to biti rješenje znat ćemo tek u srpnju', zaključio je ministar Hajdaš Dončić.

Prije sjednice Vlade šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić potvrdila je kako je stigla 'predstudija izvodljivosti koja pokazuje da je most apsolutno gledano, ne samo financijski, nego šengenski i politički, fitosanitarno – najbolja opcija'.

'Moramo napraviti takav projekt da bude prihvaćen, ali predstudija izvodljivosti koju je naručila Europska komisija, ne Hrvatska, raspisala natječaj i izabrala agenciju koja je radila tu studiju. Dvije varijante mosta s pristupnim cestama i cestom po Pelješcu su dobili 14 bodova, a npr. koridor kroz BiH je dobio minus 19 bodova', rekla je ministrica Pusić u okviru odgovora na upit o kritikama koje su vladajućima uputili sindikati s prvosvibanjskog prosvjeda.