posjet mostaru

Most očekuje mandat u dijaspori, najavljuje snažnije zauzimanje za Hrvate

28.03.2024 u 14:33

Bionic
Reading

Potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja izrazio je u četvrtak u Mostaru očekivanje da će ova stranka na skorim hrvatskim parlamentarnim izborima u 11. Izbornoj jedinici dobiti jednoga zastupnika u Hrvatskom saboru i najavio kako će se još snažnije zauzimati za jednakopravnost Hrvata te prestanak njihova preglasavanja

Na listi Mosta za hrvatske državljane izvan Hrvatske bit će članovi partnerske Hrvatske republikanske stranke iz BiH, a nositelj je vijećnik u Gradskom vijeću Mostara Slavko Zovko.

Grmoja, koji je kandidat Mosta za premijera, rekao je na konferenciji za novinare u Mostaru kako će hrvatskim državljanima izvan Hrvatske biti otežano glasovati jer se izbori održavaju radnim danima, 16. i 17. travnja.

“Bio bih posve siguran da je Zovko novi zastupnik u Hrvatskom saboru da je situacija s glasanjem identična kao u Hrvatskoj. Uvjeren sam da ovi ljudi uživaju simpatije ovdašnjih birača”, rekao je Grmoja.

Po njegovim riječima dosadašnje vlade nisu učinile dovoljno kako bi Hrvati u BiH bili jednakopravni te je najavio da će napraviti potpuni zaokret ukoliko budu u vlasti.

“Želimo da BiH bude funkcionalna. Ali ako Hrvati u BiH nisu jednakopravni, mene BiH kao takva ne zanima. Oni su ovdje konstitutivni narod”, istaknuo je.

Upitan hoće li, ako bude izabran za premijera, raditi na zatopljavanju odnosa Bošnjaka s Hrvatima, čiji je odnos ključan za stabilnost BiH, Grmoja je odgovorio da to ovisi o tome hoće li se prestati s preglasavanjem tamošnjih Hrvata.

“Radit ću na zatopljavanju odnosa ako se ta klima prema Hrvatima bude mijenjala i prestane s preglasavanjem. Ako to ne bude tako, onda Hrvatskoj ne preostaje ništa drugo nego ih zatezati”, dodao je. Podsjetio je kako je njegova stranka u Hrvatskome saboru pokrenula inicijativu da se Željka Komšića u Hrvatskoj proglasi 'personom non grata'.

U četiri navrata za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka biran je Željko Komšić, na što je upozorio i čelnik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž. On je tehničke izmjene Izbornoga zakona BiH, koje je nametnuo visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt, ocijenio nedovoljnim za Hrvate.

“Dok se nama mogu birati predstavnici u Domu naroda i član Predsjedništva BiH o integritetu izbornog procesa se ne može govoriti”, istaknuo je Raguž.