NOVO ZAŠTIĆENO PODRUČJE PRIRODE

Moslavačka gora postala regionalni park

03.06.2011 u 17:38

Bionic
Reading

Proglašenjem Regionalnog parka Moslavačka gora na jučerašnjoj sjednici Vlada RH planira taj dio Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije predložiti za UNESCO-ovu mrežu geoparkova. Novi regionalni park obuhvaća prirodno i dijelom kultivirano područje Moslavačke gore, jugozapadnog dijela područja Bjelovarsko-bilogorske i sjeveroistočnog dijela područja Sisačko-moslavačke županije, s površinom od 15,1 tisuću hektara

'Moslavačka gora je prepoznatljiva krajobrazna cjelina šireg područja Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije velike krajobrazne, geološke i biološke raznolikosti te bogate kulturno-povijesne i tradicijske baštine s vizijom uključenja u Asocijaciju europskih geoparkova (EGN) i Svjetsku UNESCO-ovu mrežu geoparkova po uzoru na Park prirode Papuk, prvi hrvatski geopark', navodi se u odluci koju je potpisala predsjednica Vlade Jadranka Kosor

Nakon nedavnog proglašenja Regionalnog parka Mura-Drava, Moslavačka gora postala je drugi regionalni park u Hrvatskoj. Prema zakonu, stadij zaštite odgovara parku prirode, pa park proglašava Vlada, ali područjem upravljaju županijske javne ustanove za zaštitu prirode.

U odluci se ističe da će novo zaštićeno područje imati pozitivan utjecaj na lokalno stanovništvo, jer će osigurati razvoj šumarstva i poljoprivrede te otvoriti novu perspektivu održivog razvoja i različite vidove rekreacije i turizma.

'Javne ustanove koje će upravljati predmetnim područjem poticat će tradicionalno poljodjelstvo, kao i tradicijske obrte, arhitekturu i običaje te obnovu i očuvanje kulturnopovijesne baštine, a regionalni park promicat će kao turističku destinaciju (eko-edukativno-znanstvenog) kontinentalnog turizma. Uz ekonomski razvoj, zaštita predmetnog područja u kategoriji regionalnog parka trebala bi doprinijeti općenito boljem stanju prirode i okoliša Moslavačke gore te poboljšati kakvoću života i zdravlja njezinih stanovnika', stoji u Vladinoj odluci.

Povodom proglašenja parka predsjednica saborskog odbora za zaštitu okoliša Marijana Petir podsjetila je na svoj ekološki aktivizam 1998. i 1999. godine protiv gradnje odlagališta nuklearnog otpada, koje je tada trebalo osvanuti negdje na području Moslavačke gore.

'Taj zahtjev je ponovo i formaliziran 2005. godine kada ga je Marijana Petir kao zamjenica županice Sisačko-moslavačke županije uputila Ministarstvu kulture. Tada je i započet proces izrade stručnih podloga i pripreme svih potrebnih dokumenata na čemu su radili Marija Vizner i Anto Rajić. Petir je zahvalila i na svesrdnoj podršci državnom tajniku u Ministarstvu kulture Zoranu Šikiću', priopćeno je danas iz saborskog Odbora za okoliš.