FINANCIRANJE TERORIZMA

Moskva traži da UN spriječi ISIL u prodaji sirijske sirove nafte

01.07.2014 u 07:34

Bionic
Reading

Rusija je predložila partnerima u UN-ovu Vijeću sigurnosti da donesu izjavu u kojoj će se preporučiti da se 'terorističke skupine u Siriji', napose Islamsku državu u Iraku i na Levantu (ISIL) spriječi da prodaju sirovu naftu, rekli su diplomati.

U nacrtu teksta izražava se zabrinutost Vijeća zbog toga što su 'terorističke skupine preuzele nadzor nad naftnim poljima u Siriji', navodeći poimence ISIL i Frontu al Nosra.

U nacrtu se 'odlučno osuđuje svaka transakcija, izravna i neizravna, u vezi sa sirijskom naftom u kojoj sudjeluju terorističke skupine', ističući da su takve transakcije 'financijska pomoć' tim skupinama koje se mogu naći na udaru UN-ovih sankcija.

Usto se 'poziva sve države članice da donesu nužne mjere' kako se njihovi državljani ne bi bavili takvom trgovinom.
Članice Vijeća će se najvjerojatnije konzultirati o tekstu do kraja tjedna. Riječ je o izjavi koja se mora jednoglasno prihvatiti ali je manje obvezujuća od rezolucije.

Rusija predsjeda Vijećem do 1. srpnja kada predsjedanje preuzima Ruanda.

Ruski veleposlanik u UN-u Vitalij Čurkin rekao je novinarima prije nekoliko dana da je 'jedan od glavnih izvora financiranja' ISIL-a ilegalna prodaja sirove nafte proizvedene u Siriji i u Iraku te da 'neke zemlje kupuju (tu naftu) preko posrednika'. 'Kako je riječ o terorističkoj organizaciji, oni koji kupuju tu naftu financiraju terorizam', upozorio je.