gušenje slobode govora

Moskva označila poznate novinarke i video blogera kao 'strane agente'

02.04.2022 u 12:40

Bionic
Reading

Rusija je jednog istaknutog novinara, video blogera i šest drugih osoba iz medijskog sektora proglasila "stranim agentima", posljednjim u nizu takvih poteza za koje kritičari kažu da su osmišljeni da uguše bilo kakvo neslaganje s politikom Kremlja.

Na proširenom popisu, koji je ministarstvo pravosuđa objavilo kasno u petak, nalazi se Elizabeta Osetinskaja, bivša glavna urednica nekoliko ruskih poslovnih novina koje su pisale o komercijalnim interesima ljudi bliskih predsjedniku Vladimiru Putinu.

Termin "strani agent" nosi negativne konotacije iz sovjetskog doba i podvrgava one koji su tako označeni strogim zahtjevima izvještavanja o financijama. Također ih obvezuje da uz svaku objavu navedu da su "strani agent".

Na popisu je također Marija Borzunova, novinarka neovisne televizije TV Dožd, koja je također proglašena "stranim agentom". Ta je televizija suspendirala emitiranje nakon što su vlasti u ožujku blokirale pristup njenim mrežnim stranicama.

Jevgenij Ponasenkov, pisac i videobloger, poznat po kritici vlade na društvenim medijima također je proglašen "stranim agentom".