RUSI NE POSUSTAJU

Moskva nastavlja suradnju sa sirijskom oporbom

28.07.2012 u 20:26

Bionic
Reading

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u subotu da će Rusija nastaviti kontakte sa sirijskom oporbom i da nipošto ne kani pružiti azil predsjedniku Basharu al-Assadu na svom teritoriju

‘Uskoro ćemo imati još neke planirane kontakte’ sa sirijskom oporbom, rekao je Lavrov novinarima, a prenijele su ruske novinske agencije.

‘Kako u Rusiji, tako i u inozemstvu, gdje su se ti momci stacionirali, kažu nam (pripadnici sirijske oporbe) da se (u Siriji) događa revolucija protiv režima’, dodao je ministar.

‘Mi im kažemo, ako je to revolucija, onda ne treba tražiti od (UN-ova) Vijeća sigurnosti da ju podupre’, kazao je, opetujući da to pitanje nije u nadležnosti Ujedinjenih naroda.

Rusija, dugogodišnji partner sirijske vlade kojoj doprema oružje, koja kao stalna članica Vijeća sigurnosti ima pravo veta, prošlog tjedna je treći put blokirala rezoluciju zapadnih zemalja podnesenu tom tijelu, u kojoj se Damasku prijeti sankcijama.

Moskva je u zadnje vrijeme primila više sirijskih oporbenih čelnika, među kojima i predsjednika Sirijskog nacionalnog vijeća (SNC), glavne sirijske oporbene koalicije u inozemstvu, Abdela Baseta Saidu 11. srpnja.
Usto, Lavrov je, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da njegova zemlja pruži Assadu azil, kazao: ‘Ni ne pomišljamo na to’.

Lavrov je ponovio izjave Putina i ruskih čelnika da Moskva ne održava posebne veze sa sirijskom vladom, napomenuvši da bi imalo više smisla da Assada prihvati neka zapadna zemlja.

‘Nismo i nikada nismo bili najprisniji prijatelji sirijskog režima. Njegovi su najbolji prijatelji u Europi, i ako netko želi riješiti to pitanje na takav način, neka razmisli o svojim mogućnostima’, kazao je ruski ministar vanjskih poslova.