ZAPAD NA STO MUKA

Moskva: Naoružate li Kijev, slijedi eskalacija sukoba

10.02.2015 u 12:45

Bionic
Reading

Nove sankcije protiv Rusije ili moguća isporuka oružja Kijevu dovest će do destabilizacije stanja u Ukrajini, izjavio je u utorak glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov uoči planiranog sastanka u Minsku i u vrijeme kada je Moskva pokrenula dvije vojne vježbe: jednu na jugu zemlje, a drugu na Krimu

'Ruska Federacija... je stvarno zainteresirana za rješavanje krize (u Ukrajini), a svi ostali planovi za pooštravanje sankcija, izolaciju, isporuku oružja - sve su to koraci koji, nažalost, vode ka destabilizaciji stanja u Ukrajini', rekao je Peskov, a prenose ruski mediji.

'Rusija poduzima sve napore kako bi pomogla Ukrajini riješiti tu užasnu krizu. Time će se Rusija baviti i dalje', dodao je.

Čelnik Vijeća sigurnosti Rusije Nikolaj Patrušev smatra da će Rusija nastaviti svoje diplomatske napore čak i ako SAD počne isporučivati oružje Kijevu.

'Ako oni krenu isporučivati oružje, doći će do daljnje eskalacije sukoba', kazao je. Na upit novinara hoće li Rusija odgovoriti u slučaju američke opskrbe Ukrajine oružjem, Patrušev je rekao da neće.

'Ne, ja mislim da ćemo mi djelovati diplomatskim putem.'

Većina članica EU-a nije sklona tome da se Ukrajini pošalje vojna pomoć. Između Europske unije i SAD-a postoji razlika u gledanju na pitanje slanja oružja Ukrajini. Amerika smatra da treba ukrajinskoj strani pomoći oružjem, a EU za sada smatra da problem treba riješiti diplomatskim putem.

Više ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a izrazilo je u ponedjeljak nadu da će se na summitu Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine u srijedu u Minsku postići napredak u rješavanju ukrajinske krize.

Dan prije očekivanog sastanka više od 600 vojnika počelo je vojne vježbe na Krimu, kojega je Ukrajina anektirala u ožujku, a 2.000 u južnoj Rusiji.

U posljednja 24 sata ubijeno je najmanje sedam ukrajinskih vojnika i pet civila u sukobima na istoku Ukrajine.

Glasnogovornik ukrajinske vojske je izjavio da je sedam vojnika ubijeno, a 23 ranjeno. Istodobno, tri civila su ubijena a sedam je ozlijeđeno u posljednja 24 sata u topničkim napadima na Debaljcevo, izvijestila je regionalna policija odana Kijevu.

U gradu Donecku, uporištu proruskih pobunjenika, dva su civila ubijena, priopćili su separatisti.

U međuvremenu je ukrajinska vojska pokrenula ofenzivu nedaleko od lučkog grada Mariupolja na istoku Ukrajine, javljaju ukrajinski i ruski mediji.