'BILA JE NESREĆA'

Moskva i Pentagon složno tvrde: ISIL nije uništio helikoptere

28.05.2016 u 07:02

Bionic
Reading

Nakon što je ovih dana objavljena vijest kako je u napadu pripadnika tzv. Islamske države uništena ruska vojna baza u središnjoj Siriji, američki dužnosnici tvrde kako se radi o nesreći, a ne o napadu ISIL-a, dok je uništenje helikoptera demantirala i službena Moskva

Snimke četiri uništena helikoptera i dvadesetak kamiona jučer je objavila američka obavještajna tvrtka Stratfor tvrdeći kako iza napada stoje islamisti koji su preuzeli odgovornost za napade. No, izvor iz Pentagona tvrdi kako je helikoptere na stajanci uništila nenamjerna eksplozija izazvana požarom na cisterni za gorivo.

 
Rusko ministarstvo obrane odmah je demantiralo navode Stratfora tvrdeći kako su svi ruski helikopteri na zadacima uništavanja terorista.
Moskva je, također, navela kako krateri i oštećenja na aerodromu, kao i uništena tehnika potječu iz vremena kada su se u toj regiji vodile žestoke borbe između sirijske vojske i islamističkih skupina.

Sirijski opservatorij za ljudska prava ističe da je granatiranje zračne baze prijavljeno 11. svibnja, nakon što su borci Islamske države preuzeli kontrolu nad nekoliko mjesta u toj regiji. Ranije je javljeno kako se na aerodromu zapalilo gorivi i da su tom prilikom uništeni helikopteri.