NAPETI PREGOVORI

Moskva i Kijev zasad bez sporazuma o plinu

07.12.2013 u 14:23

Bionic
Reading

Moskva i Kijev zasad nisu postignuli sporazum o smanjenju cijene ruskoga plina ili pridruženju Ukrajine carinskoj uniji na čelu s Rusijom, izjavio je u subotu Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskoga predsjednika Vladimira Putina

On je rekao da su Putin i ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, koji su se u petak sastali u Sočiju, razgovarali o suradnji u sektoru energetike. 'Nije postignut nikakav konačan dogovor', pojasnio je te dodao da su dvojica predsjednika razgovarala i o financijskoj suradnji, kao i o planu dnevnoga reda sastanka članova dviju vlada čije je održavanje predviđeno 17. prosinca u Moskvi.

'Razgovor o svim ovim pitanjima nastavit će se uskoro na razini stručnjaka', kazao je odgovarajući novinarima na medijske spekulacije o tomu da je Janukovič već odustao od sporazuma s Putinom o pridruženju Ukrajine carinskoj uniji, koju osim Rusije čine još dvije bivše sovjetske republike - Bjelorusija i Kazahstan.

Zauzvrat, nagađaju mediji, Ukrajina bi plaćala samo polovinu aktualne cijene za uvoz ruskoga plina te profitirala od financijske pomoći.

Glasnogovornik ukrajinskog premijera Mikole Azarova je, na novinarsko pitanje o tom dogovoru za Reuters kazao: 'Trenutačno nije ništa potpisano. To su samo glasine.'

Analitičari procjenjuju da Ukrajina u idućoj godini za pokriće troškova plaćanja plina i isplatu stranim zajmodavcima mora pronaći oko 17 milijardi američkih dolara.

Ako informacije o takvom dogovoru budu potvrđene, na ulicama Kijeva pojačat će se neredi i demonstracije. Prošlu je nedjelju na kijevske ulice izašlo oko 350.000 nezadovoljnih građana koji su prosvjedovali zbog Janukovičeve odluke da se povuče iz trgovinskog sporazuma s EU-om zbog tješnjih veza s Moskvom. Oporba i njezini pristaše nastavljaju izražavati nezadovoljstvo stanjem u zemlji mirno prosvjedujući na glavnome kijevskom Trgu neovisnosti i ispred kijevske gradske vijećnice.