EUROPA NA RUBU

Moscovici proglasio smrt mjera štednje!

06.05.2013 u 12:35

Bionic
Reading

Ne zna se je li to zbog dodatnog roka od dvije godine koji je Europska komisija upravo dala Francuskoj za smanjenje deficita ili zato što se najednom sjetio predizbornih obećanja, no francuski ministar ekonomije i financija Pierre Moscovici smatrao je potrebnim tijekom intervjua u nedjelju izjaviti sljedeće: 'Gotovo je s mjerama štednje, no nastavljamo biti ozbiljni.' Zatim je dodao da se 'radi o prevratu u europskom uređenju otkad euro postoji'. Bili smo svjedoci kraja jednog oblika financijske isključivosti i kraja dogme mjera štednje. Zaključio je da se radi o pobjedi francuskih stavova zbog 'vjerodostojne politike'

Izjava francuskog ministra o kraju mjera štednje pridružuje se tako sličnoj izjavi novog talijanskog premijera Enrica Lette. Ako se tome pridruži nedavna izjava predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa da su mjere štednje dosegle svoje granice, dalo bi se slobodno zaključiti da se u Europi zaista mijenja paradigma oštrih rezova i štednje u korist poticanja ekonomskog rasta.

No da situacija ni približno nije tako jednostavna ni jednostrana, pokazuje svježi istup predsjednika Komisije tijekom vikenda kojim je eksplicitno obranio njemačku poziciju. 'Za ono što se događa u Francuskoj i Portugalu nije kriva ni Angela Merkel ni Njemačka… Kriza i njezini popratni problemi nisu rezultat njemačke politike ili krivnja EU-a. Oni su nastali kao rezultat pretjeranog trošenja, manjka konkurentnosti i neodgovornog trgovanja na financijskim tržištima.' Dodao je da je kancelarka Merkel 'jedan, ako ne i jedini vođa koji najbolje razumije što se događa u Europi'.

Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble izjavio je tek da bi pravila fiskalne discipline unutar EU-a trebala biti 'fleksibilnija'. Optimisti bi rekli da je dobar znak to što su mjere štednje, izvjesna dogma javnih financija i državnog upravljanja posljednjih godina, prestale biti sveta krava.