MRSIĆ O SOCIJALDEMOKRACIJI

'Moramo mijenjati zakon bez obzira na prosvjede'

17.10.2013 u 13:20

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog osiguranja Mirando Mrsić odgovorio je na optužbe sindikata da Vlada uništava radnička prava u izradi novog Zakona o radu. Rekao je da se sukobljavaju poslodavci i sindikati, a da Vlada samo pokušava pronaći konsenzus

Na kritike sindikata da ova Vlada zatire socijaldemokraciju u izradi novog Zakona o radu, Mirando Mrsić kaže da je cilj njihovih reformi poboljšanje zapošljavanje i omogućavanje restrukturiranja poduzeća.

'Moramo napraviti promjene i stoga smo krenuli u razgovore sa socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima na izmjenama Zakona o radu. Na tome radimo gotovo godinu i pol dana, a početkom ove godine završili smo prve izmjene. Sada su u tijeku ove velike izmjene i, naravno, suprotstavljaju se s jedne strane sindikati, a s druge poslodavci. Vlada u svemu tome pokušava doći do konsenzusa', rekao je Mrsić.

Sindikati, inače, danas prosvjeduju zbog izmjena ZOR-a, posebno zbog odredbe da radnik može dobiti otkaz ako odbije ponudu poslodavca da mu za isti posao ponudi manju plaću. 'Sindikati su izrazili svoje nezadovoljstvo  određenim prijedlozima oko kojih se još usuglašavamo. Vlada je već naglasila da neke od tih primjedbi može uvažiti, ali da moramo sjesti za stol i dalje razgovarati. Dvojicu čelnika sindikata već sam pozvao sljedećeg tjedna na sastanak da vidimo na koji način ćemo dalje nastaviti pregovore', kaže ministar Mrsić.

Na kritiku sindikata da ove promjene samo omogućuju porast nezaposlenosti i da se omogućuje otpuštanje bez odgovornosti, Mrsić je rekao da su već najavili da će se određeni broj zahtjeva sindikata prihvatiti: 'U drugom dijelu njihovih zahtjeva moramo sjesti za stol. Odbacujem primjedbu da će to dovesti do porasta broja nezaposlenih.'

'Bez obzira na prosvjede, mi moramo promijeniti zakon da bismo omogućili investicije, zapošljavanje, pad broja nezaposlenosti i porast broja zaposlenih. Na tome trebamo svi raditi, tako da očekujem da će se sindikati ipak vratiti za pregovarački stol', poručio je Mrsić.