IZ 'STABILNIH' U 'NEGATIVNE'

Moody's smanjio izglede kreditnog rejtinga Njemačke

24.07.2012 u 14:51

Bionic
Reading

Čelnik eurozone, premijer Luksemburga Jean-Claude Juncker izrazio je u utorak svoju 'snažnu predanost' stabilnosti eurozone nakon što je agencija za kreditne rejtinge Moody's snizila prognozu rejtinga za tri članice, uključujući Njemačku

Ustvrdivši da Njemačka, Nizozemska i Luksemburg imaju 'stabilne fundamente', Juncker je izjavio je da u tom kontekstu, ponovno ukazuje na predanost osiguravanju stabilnosti eurozone u cjelini.

'Primili smo na znanje odluku Moody'sa koja potvrđuje vrlo snažne rejtinge za niz država članica eurozone, poduprte stabilnim fundamentima koje uživaju te tri navedene zemlje, kao i ostale zemlje eurozone', navodi Juncker.

Agencija Moody's snizila je jutros izglede vrhunskih Aaa kreditnih rejtinga Njemačke, Nizozemske i Luksemburga sa stabilnih na negativne zbog produbljivanja dužničke krize u eurozoni.

Kao razlog smanjivanja izgleda za rejtinge tih zemalja, Moody's navodi povećanu vjerojatnost da bi Grčka mogla napustiti eurozonu, što bi 'potaknulo lanac šokova u financijskom sektoru, koje političari mogu zadržati samo uz vrlo visoku cijenu'.

Ta je agencija također upozorila da će Njemačka i druge zemlje s vrhunskim 'Aaa' rejtingom možda morati pružiti veću podršku prezaduženim članicama eurozone, kao što su Španjolska i Italija, koje se bore sa financiranjem i smanjenjem proračunskih deficita. Teret te podrške najviše će pasti na vodeće članice eurozone, navodi Moody's.

U međuvremenu, njemačka vlada ublažava odluke agencije Moody's o snižavanju prognoze za to najveće europsko gospodarstvo.

Njemačko ministarstvo financija ističe da je Moody's zadržao za Njemačku najviši mogući kreditni rejting te napomenulo da rizici koje je naveo Moody's u svojoj odluci nisu novi i da se u velikoj mjeri temelje na kratkoročnoj procjeni.

'Njemačka se i dalje nalazi u vrlo čvrstoj gospodarskoj i financijskoj situaciji', stoji u prioćenju njemačkog ministarstva financija.