BREXIT PRIGODA ZA REVIZIJU

Monti predlaže da se proračun EU puni izravnim porezima

17.01.2017 u 20:56

Bionic
Reading

Radna skupina zadužena za pripremu reforme financiranja Europske unije, koju predvodi bivši talijanski premijer Mario Monti, predstavila je u utorak izvješće u kojem predlaže da se europski proračun puni u najvećoj mjeri izravnim porezima, umjesto neizravnim doprinosima država članica, što je sada slučaj

Mario Monti je na sastanku Europske komisije u Strasbourgu predstavio zaključke radne skupine o budućem financiranju Europske unije. Komisija je primila na znanje izvješće, koje će uzeti u obzir u pripremama prijedloga za sljedeći višegodišnji financijski okvir za razdoblje nakon 2020. godine.

'Proračun EU-a glavni je instrument Unije za postizanje njezinih ciljeva i potrebno je iznova analizirati. On se mora više usmjeriti na zajedničke izazove poput zaštite vanjskih granica, stabilizacije našeg susjedstva ili borbu protiv klimatskih promjena. Istodobno novi proračunski izvori pomogli bi nam da dobijemo jednostavniji, transparentniji, pošteniji i demokratskiji sustav', izjavio je Monti.

U izvješću se kaže da je sadašnji sustav financiranja EU-a manjkav jer se previše oslanja na izravne financijske doprinose zemalja članica te da izlazak Velike Britanije pruža dobru prigodu za temeljitu promjenu. Oko 80 posto europskog proračuna sada se puni izravnim doprinosima zemalja članica.

Izračun koliko će koja zemlja uplatiti u europski proračun vrlo je kompliciran i uključuje tzv. britanski rabat, prema kojem se Velikoj Britaniji vraća dio uplaćenih sredstava kako ne bi plaćala previše. Brexit će dovesti ne samo do ukidanja britanskog rabata nego i kraj korektivnog mehanizma poznatog kao 'rabat na rabat', na koji imaju pravo Njemačka, Austrija, Nizozemska i Švedska, koje također imaju koristi od korekcije u britansku korist.

U izvješću se kaže da sadašnji sustav prisiljava države članice da na svoje doprinose gledaju kao na 'neto troškove' ili 'neto dobit' što je pogrešno jer ne uzima u obzir činjenicu da od politika u nadležnosti EU-a, koje se financiraju iz europskog proračuna, imaju koristi svaka od 28 zemalja članica.

Poziv na ukidanje svih rabata

'Brexit predstavlja jedinstvenu prigodu za reviziju troškova i dobiti od EU-a', kaže se u izvješću te se poziva na ukidanje svih postojećih rabata.

'Moramo promijeniti način na koji se financira proračun EU-a. Sadašnji sustav stvorio je 'začarani krug', u kojem trošak jedne zemlje predstavlja dobiti za neku drugu. Istina je da svi imaju koristi od članstva u EU-u', kaže se u izvješću.

Montijeva skupina ocjenjuje da cilj buduće reforme treba biti da se većina europskih rashoda financira izravno europskim prihodima. U izvješću se navodi da bi u europski proračun mogao izravno ići dio prihoda koje države članice ubiru od poreza i trošarina na električnu energiju, goriva za motorna vozila, financijske transakcije i na ostale prihode koji se ostvaraju u sektorima koji su u nadležnosti EU-a. To ne smije dovesti do povećanja proračuna ni povećanja poreznog pritiska na građane i poduzeća jer dio poreza koje bi države članice izgubile u korist europskog proračuna bio bi kompenziran manjim izravnim uplatama.

Reforma proračunskog sustava u EU zahtijeva suglanost svih država članica i morala bi biti ratificirana u nacionalnim parlamentima i stoga treba očekivati teške pregovore ako se Komisija odluči predložiti veće promjene sadašnjeg sustava.