MIJENJA SE ZAKON

Monopolu velikogoričkih taksista na Plesu dolazi kraj?

26.10.2016 u 09:10

Bionic
Reading

Sljedeće godine otvara se nova, moderna zračna luka 'Franjo Tuđman', no to nije jedina novost za putnike koji koriste zagrebački aerodrom. Ako prođu najave Ministarstva prometa, oni će od 2017. napokon moći birati između više od jednog taksi-prijevoznika, onog velikogoričkog

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, naime, najavilo je Jutarnjem listu da će promijeniti sadašnji zakon po kojemu je definirano da taksi-prijevoznici imaju pravo putnike preuzimati isključivo na području jedinice lokalne samouprave na kojoj su prijavljeni te ih do ostalih gradova i općina smiju samo dovoziti, ali ne i prihvaćati na povratku.

Grad Velika Gorica dosad se dosljedno držao ovakve prakse, koja je velikogoričkim taksistima omogućavala da vožnje tarifiraju po svom cjeniku – start iznosi 16 kuna, vožnja po kilometru još devet, a usluga je 20 posto skuplja noću, na praznike ili na blagdane.

Ova najava ponajviše veseli zagrebačke taksiste, čije cijene su nešto niže: start Radio taksija Zagreb iznosi 10 kuna, cijena po kilometru još šest, a ukinute su više tarife noću i za blagdane. Drugi zagrebački prijevoznici u nekim razredima imaju konkurentne, neki još i povoljnije cijene.

Kako će se novim propisima prilagoditi vozači Ubera, koji u ovom trenutku službeno također nemaju pristup zagrebačkoj zračnoj luci, dok neslužbeno dočekuju putnike po okolnim parkinzima na veliku ljutnju velikogoričkih taksista, tek će se vidjeti.