SAMOUBOJSTVO POLICAJCA

Molnar nije jedini koji se ubio zbog mobbinga?!

23.01.2013 u 15:04

Bionic
Reading

Samoubojstvo mladog policajca iz PU međimurske Dine Molnara koji je bio izložen maltretiranju svojih kolega jer je prijavio koruptivne radnje unutar sustava ogoljelo je način na koji se policija obračunava s onima poštenima među njima, koji su umjesto napredovanjem za poštenje 'nagrađeni' mobbingom i premještanjem iz postaje u postaju. Molnar će biti pokopan u srijedu u poslijepodnevnim satima

Od Ravnateljstva policije za sada nismo dobili odgovore na pitanja

Od Ravnateljstva policije zatražili smo konkretne odgovore na prozivke sindikalaca vezano za postupanje u slučaju Molnar. Do zaključenja ovog teksta, nisu se oglasili.

Predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić rekao je za tportal kako je od ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića zatražio osnivanje radne skupine u kojoj će biti kompetentni ljudi koji će istražiti povod tom tragičnom događaju. Kaže kako je 'apsolutno sigurno da sličnih slučajeva ima i previše unutar sustava'.

Jagić smatra neprihvatljivim da je postupanje po Molnarovoj prijavi prepušta djelatnicima PU međimurske, na koje s prijava i odnosi.

Glasnogovornik MUP-a Dušan Miljuš nam pak kaže kako o tome nema govora, Odjel za unutarnju kontrolu i dalje postupa po Molnarovoj prijavi. Miljuš dematira kako je postupanje prepušteno PU međimurskoj te kako su službenici u Odjelu za unutarnju kontrolu iz Zagreba tako da poklapanja interesa nema.

'Malnar je jedan od rijetkih, ako ne i jedini koji se o tome usudio pričati'

'Kolega Molnar je jedan od rijetkih, ako ne i jedini koji se usudio pričati o tome. Kada se taj slučaj koji je prijavio ministru počeo pomicati s mjesta, dogodilo se to što se dogodilo', rekao je Jagić i dodao da MUP mora reagirati na svaku dojavu o korupciji u sustavu, pogotovo kada ona dolazi iznutra.

Povjerenik ovog sindikata za PU međimursku Dario Umljenović dobro je poznavao mladog policajca Molnara. O njegovu karakteru ima samo riječi hvale, a s njegovim je slučajem od početka bio upoznat. Potvrdio nam je da su djelatnici odjela za unutarnju kontrolu bili u toj policijskoj upravi da izvide navode koje je Molnar u opsežnom pismu podnio na Badnjak 2012. ministru Ostojiću. No čelnicima PU međimurske najavili su se dva dana ranije, što također baca sumnju na njihovu volju da se slučaj doista raščisti.


''Ofrlje' odrađena unutarnja kontrola'

Smatra kako je kontrola u ovom slučaju 'ofrlje odrađena' i sumnja da će se, unatoč tragičnom epilogu, stvari pokrenuti s mjesta, a oni koji su korumpirani kazniti. 'Mi službeno izvješće unutarnje kontrole uopće nismo dobili', dodaje Umljenović.

Dino Molnar požalio se jer su njegovi šefovi stornirali prometne kazne koje je ispisivao pojedincima koji su na području koje obuhvaća PP Mursko Središće i PP Čakovec lokalne 'face'.

'Ovo nije iznimka', upozorava Umljenović i nastavlja: 'Tog ima svugdje, to je problem lokalnih moćnika koji utječu na rad svih, pa i policije. Molnar je nakon svakog postupanja prema lokalnim moćnicima maknut na lošije mjesto.'

Neslužbeno pak doznajemo kako ovo nije jedini slučaj samoubojstva policijskog službenika u ovoj policijskoj upravi zbog pritiska nakon razotkrivanja korupcije. Molnar je navodno u listopadu prošle godine tražio premještaj u PU zagrebačku u kojoj fali oko tisuću policajaca. Iz PU međimurske su mu premještaj navodno odobrili, a iz PU zagrebačke nisu se uopće mjesecima javljali. Sve do jučer, kada su navodno Molnaru, koji je u ponedjeljak počinio samoubojstvo, odobrili premještaj u PU zagrebačku.

Podsjetimo, policijski narednik u PP Buzet, 29-godišnji Boris Bahunek u ljeto 2012. ubio se hicem iz službenog pištolja, navodno također zbog mobbinga na radnom mjestu.

'Vjerujem da je digao ruku na sebe zbog maltretiranja na poslu i o tome je pisao u svome dnevniku koji smo pronašli. Moj je sin u dvije godine poslao 14 molbi za premještaj u bilo koju policijsku upravu u Hrvatskoj jer više nije mogao izdržati u policijskoj postaji Buzet, gdje je radio četiri godine. Oni su policijskog narednika držali u kancelariji i dali mu da se bavi statistikama i izvještajima, nisu ga puštali ni na cestu u ophodnju', rekao je tada Bahunekov otac za Večernji list