PROTJERAN VELEPOSLANIK

Moldavija zatvorila granicu prema Rumunjskoj

08.04.2009 u 17:14

Bionic
Reading

Moldavija je protjerala rumunjskog veleposlanika i zatvorila granicu prema toj zemlji, optuživši Bukurešt da je uključen u protuvladine prosvjede, što Rumunjska niječe, prenose novinske agencije

Moldavsko ministarstvo vanjskih poslova proglasilo je rumunjskog veleposlanika Filipa Teodorescua i savjetnika veleposlanstva Ioana Gaboreana nepoželjnim osobama i zatražilo od njih da napuste zemlju u roku od 24 sata. Oni su 'proglašeni 'persona non grata' zbog toga što su se bavili djelatnostima koje nisu u skladu s njihovim diplomatskim položajem i stoga moraju napustiti zemlju u roku od 24 sata', priopćilo je ministarstvo, prenosi AFP. Moldavski predsjednik Vladimir Voronjin optužio je u srijedu Rumunjsku da je uključena u protukomunističke prosvjede u Kišinjevu. Rumunjska je, odbacivši moldavske optužbe, ocijenila da je riječ o 'provokaciji', prenosi agencija Reuters.

'Te optužbe su provokacija ... Nije prihvatljivo da komunističke vlasti u Kišinjevu prebacuju odgovornost za svoje unutarnje teškoće na Rumunjsku', navodi se u izjavi rumunjskog ministarstva vanjskih poslova. Rumunjske pogranične vlasti objavile su da je Moldavija u srijedu zatvorila svoje granične prijelaze prema Rumunjskoj, dopuštajući prolaz samo moldavskim državljanima koji žive u obližnjim rumunjskim gradovima.

Oko 20 tisuća prosvjednika, nezadovoljnih pobjedom komunista na nedjeljnim parlamentarnim izborima, okupilo se u utorak navečer u središtu Kišinjeva i nasilno prodrlo u zgradu moldavskog parlamenta i obližnju predsjedničku palaču. Policija je tijekom noći ponovno zauzela zgrade, a u srijedu prijepodne ispred parlamenta okupilo se oko 300 osoba i stanje u Kišinjevu zasad je mirno. U sukobima je poginula jedna osoba, a stotinjak je ranjeno.

Državno izborno povjerenstvo u Kišinjevu u srijedu je ponovno odgodilo objavu službenih konačnih rezultata nedjeljnih prijepornih izbora, obrazloživši da je predsjednik izbornog povjerenstva Eugen Stirbu u srijedu ujutro hospitaliziran zbog stresa koji su uzrokovali nasilni prosvjedi protiv pobjede komunista na izborima.

Po najnovijim podatcima objavljenim u srijedu na internetskoj adresi o moldavskim izborima alegeri.md, komunistička stranka osvojila je na izborima 49,9 posto glasova a ne 49,98 posto, kako je navedeno u ponedjeljak. Tako dobiva 60, a ne 61 mandat od ukupno 101 zastupničkog mjesta u parlamentu. Ako bi se ti podatci objavljeni na internetu i službeno potvrdili, to bi teorijski omogućilo oporbi da blokira komunistima izbor novog predsjednika države za koji je potreban 61 glas u parlamentu.