LINIĆ NAKON PRESUDE SANADERU

'MOL pretvara INA-u u trgovačku kuću za prodaju derivata'

18.06.2014 u 14:01

Bionic
Reading

Nakon što je krajem prošlog tjedna objavljena pravomoćna presuda Ivi Sanaderu u slučaju INA-MOL, nema dana da netko ne progovori o tome što to znači za budućnost te kompanije. Svoj komentar nakon presude danas je dao i Slavko Linić

'Ja sam osoba koja je svoje znanje stekla u INA-i. Ja sam osoba koja je radila u INA-i koja je u to vrijeme proizvodila derivate nafte za Hrvatsku, Sloveniju, BiH, Crnu Goru, Makedoniju i dobrim dijelom Srbije. Danas INA ne proizvodi ni za 50 posto hrvatskog tržišta. To je jednostavno tragedija, jer INA nije trgovačko društvo, INA je proizvodna kompanija, znanstvena kompanija, razvojna kompanija i ona je trebala biti ogroman igrač. Prema tome, sigurno da je odluka Sanadera da se da dozvola da Mađari pređu 25 plus jedan i da uđu u novu akviziciju bila pogrešna, jer se već tada vidjelo da Mađari nemaju želje razvijati ni istraživanje nafte i plina niti preradu nafte u obje rafinerije što je bio dio obveza po ugovorima', kazao je Linić novinarima u Saboru.

No još većom tragedijom Linić smatra ono što je po pitanju INA-e zadnje dvije godine radila Vlada koje je i on bio član.

'Ja sam nasilno maknut iako znam jako puno i prihvatio sam da premijer kao prva osoba na sebe preuzima odgovornost. Kako je završilo, to vidite i sami. Nema promjena, zatvaraju se rafinerije, nema istraživačkih radova i vrlo je jasna poruka našeg partnera MOL-a - on želi od INA-e trgovačku kuću za prodaju derivata u Hrvatskoj koji se neće proizvoditi u Hrvatskoj. To je rezultat dvije i pol godine rada ove Vlade, odgovornost Zorana Milanovića. A taj njegov rad je realizirao predsjednik Nadzornog odbora koji u dvije i pol godine nije zaustavio otpuštanje ljudi, ni prekid ulaganja, niti je zaustavio uopće razmišljanja da se obje rafinerije ugase. Neovisno o ugovoru s MOL-om koji je potpisao Sanader, bitno se mogla promijeniti pozicija INA-e i trebalo je nešto odlučiti. Premijer je na sebe uzeo taj teret. Bio je neodgovoran', zaključuje Linić.

338756,338709,338537,338275