JOSIPOVIĆ U ŠIBENIKU

Moja stranka je Hrvatska!

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.01.2010 16:53
  • Objavljeno 22.01.2010 u 14:37
josipovic_osiguranje2-220110

josipovic_osiguranje2-220110

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Andrija Lučić

Nakon natezanja oko toga tko će čuvati trećeg hrvatskog predsjednika, Ivo Josipović napokon se sigurno otisnuo na put izvan Zagreba. Prilikom posjeta Zadru i Maslenici Josipović je pokazao nove zaštitare. Zapravo, stare, jer ih je posudio od Mesića
Andrija Lučić/CROPIX

Andrija Lučić/CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Andrija Lučić

Iako još nije inauguriran, Ivo Josipović je odmah nakon pobjede na izborima trebao postati čuvana osoba. Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko ponudio mu je zaštitare, no novoizabrani predsjednik ga je ljubazno odbio, tvrdeći da sam ima pravo birati ljude koji će uz njega i njegovu obitelj biti 24 sata dnevno.

Karamarko je odgovorio da nijedna čuvana osoba ne bira sama svoje osiguranje. Činilo se da trakavici nema kraja. Jadni predsjednik danima je bio nezaštićen, sve do 19. siječnja, kada je dogovoreno da će ga čuvati dio Mesićeve ekipe.

'Ukidanje glasovanja u dijaspori nije nužno'

Novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas je za posjeta Šibeniku rekao kako završetkom izbora ima samo jednu stranku - Hrvatsku.

Josipović je Šibenik posjetio nakon proslave obljetnice Masleničke akcije, a nakon sastanka sa šibenskim gradonačelnikom Antom Županovićem i županom Goranom Paukom novinarima je najavio suradnju, u okviru svojih ovlasti, sa svim predstavnicima lokalne vlasti, bez obzira na to iz koje su stranke.

Na novinarski upit o ustavnim promjenama, Josipović je kazao kako je još kao saborski zastupnik sudjelovao u pripremama dijela prijedloga ustavnih promjena vezanih uz odredbe o nezastarijevanju kaznenih dijela iz pretvorbe i privatizacije te ratnog profiterstva.

Neobično sam zadovoljan što je vlada, nakon određenih dvojba, prihvatila taj prijedlog, odnosno što je usklađen između vlade i oporbe te što će Hrvatska dobiti priliku da popravi barem dio onoga što je loše učinjeno tih godina, kazao je Josipović.

Govoreći o referendumu, rekao je da Hrvatska ne može sebi postaviti referendumsku letvicu više negoli druge demokratske zemlje i zato je za Hrvatsku važno da otvori realnu mogućnost svih referenduma, a posebno za onaj koji je vezan uz ulazak Hrvatske u Europsku uniju, naglasio je Josipović.

Kad je riječ o mogućem dvostrukom pravu glasovanja nacionalnih manjina u Hrvatskoj, Josipović je kazao kako i u vezi s tim postoje različiti modaliteti o kojima se treba dogovoriti. "To je dopunsko pravo glasa hrvatskih građana koji pripadaju nekoj nacionalnoj manjini što ja načelno podupirem. To je stečevina kojom se vrjednuje poseban položaj nacionalnih manjina", dodao je.

Josipović je također istaknuo kako se nada će se riješiti i pitanje glasovanja hrvatskih građana u dijaspori, odnosno onih koji ne žive u Hrvatskoj. "Vidjeli smo da iskustvo s 11. izbornom jedinicom nije bilo najsretnije, ali to ne znači da treba ukinuti pravo glasovanja za tzv. dijasporu. To je pitanje nacionalnog konsenzusa, važno je i nije dnevnopolitičko pitanje", zaključio je Josipović.

Šibenskom gradonačelniku Županoviću i županu Pauku obećao je, u skladu sa svojim predsjedničkim ovlastima, pomoć u rješavanju pitanja vojnih objekata i dviju šibenskih tvrđava koje su još u vlasništvu MORH-a, i za koje postoje određeni projekti.

Novoizabrani predsjednik Ivo Josipović večeras će nazočiti svečanosti otvorenja multipleksa "CineStar Šibenik" u trgovačkom i zabavnom centru Dalmare. Tako Šibenik nakon pet i pol godina stanke ponovno dobiva kino.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi