europska unija

Moguće nove sankcije protiv Rusije

27.11.2018 u 14:15

Bionic
Reading

Nije isključeno da će Europska unija uvesti nove sankcije zbog napetosti na moru kod Krima i o tome bi se trebalo raspravljati u prosincu, kazala je u utorak austrijska ministrica vanjskih poslova, čija zemlja predsjeda EU-om

'Kada je riječ o dodatnim sankcijama, to će se tek utvrditi. Imamo uskoro u prosincu zajednički sastanak', kazala je Karin Kneissl, nakon sastanka u Berlinu s njemačkim kolegom Heikom Massom.

'Sve će ovisiti o postupcima dviju sukobljenih strana. No to će se morati razmotriti', dodala je, napomenuvši da se trenutačno ne može znati koja strana govori istinu.

Mass je naglasio da je incident dokaz da je 'ruska aneksija Krima sigurnosni problem za sve u Europi'.

Ponovno je pozvao Rusiju da oslobodi ukrajinske mornare te apelirao na obje strane da smire napetosti.

Ruski pogranični brodovi zaplijenili su u nedjelju dva manja broda ukrajinske mornarice i tegljač pošto su otvorili vatru i ranili nekoliko ukrajinskih mornara, što je najozbiljniji sukob između Moskve i Kijeva zadnjih godina.

Moskva je prije toga zapriječila prolaz kroz Kerčka vrata pored anektiranog Krima kako bi spriječila da brodovi iz Crnog uđu u Azovsko more te kazala da je mala flotila ignorirala upozorenja da se zaustavi i izvodila opasne manevre. Rusija je u napadu na ukrajinska plovila zatočila 24 mornara, od kojih su trojica ranjena.

Rusija je pripojila Krim 2014. i tada je sagradila dugačak most koji povezuje taj poluotok s južnom Rusijom i premošćuje Kerčka vrata - uski vodeni prolaz koji vodi od Crnog mora do Azovskoga mora, gdje se nalaze dvije ukrajinske važne luke.

Međusobni sporazum daje i Rusiji i Ukrajini pravo korištenja Azovskog mora, koje leži između njih i povezano je uskim Kerčkim vratima s Crnim morem.