VELIKA POTRAŽNJA

Moguća nestašica Lego kockica uoči Božića

21.10.2015 u 14:49

Bionic
Reading

Neka djeca možda ove godine neće dobiti željeni božićni poklon jer Legove tvornice, iako rade punom brzinom, neće moći proizvesti dovoljno plastičnih kockica da udovolje potražnji trgovina igračaka u Europi

Danska kompanija postala je najveći svjetski proizvođač igračaka po prodaji, pretekavši američki Mattel dijelom i zahvaljujući seriji vezanoj uz filmove.

Teškoće s preciznim prognozama potražnje znače da neke narudžbe neće biti pravodobno realizirane.

"Nećemo biti u mogućnosti isporučiti sve narudžbe kupaca u ostatku godine", kazao je u utorak za Reuters glasnogovornik danske kompanije Roar Trangbaek. Odbio je precizirati na koje se linije igračaka odnosno europske zemlje ta najava odnosi.

Po njegovim će riječima Lego realizirati zaprimljene narudžbe, ali bi mogli imati problema s ispunjavanjem novih narudžbi u preostalom dijelu godine.
"(Potražnja) je zaista iznimna i premašuje naše i prognoze naših klijenata", odgovorio je Trangbaek na pitanje zašto tvrtka nije predvidila val potražnje.
Prihodi danske tvrtke porasli su u prvoj polovici godine 18 posto, na 14 milijardi danskih kruna (2,1 milijardu dolara), premašivši prihode Mattela i Hasbroa koji su iznosili 1,9 milijardi odnosno 1,5 milijardi dolara.

"Naše tvornice rade maksimalnim kapacitetom i učiniti ćemo sve što možemo da zadovoljimo potražnju", rekao je Trangbaek.

Lego je vlasništvo obitelji osnivača Olea Kirka Kristiansena i njegove dionice nisu izlistane na burzi. Prošle su godine uložili više od tri milijarde kruna u postrojenja i opremu kako bi mogli povećati proizvodnju, nakon što su uoči Božića suočeni s nestašicom Lego kockica u pojedinim zemljama, uključujući Dansku i Kanadu.

Tvrtka trenutno gradi tvornicu u Jiaxingu u Kini, 100 kilometara od Šangaja, koja bi trebala početi s radom 2017. a trebala bi podmirivati većinu azijske potražnje za Lego igračkama.
Danska kompanija trenutno ima pogone u matičnoj zemlji, te u Mađarskoj, Češkoj i Meksiku.