UOČI SASTANKA ZA SPAS SELA

Mogu li ministar poljoprivrede i seljaci zajedno protiv suše?

16.08.2012 u 11:17

Bionic
Reading

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina sastat će se danas, doduše 'iza zatvorenih vrata', s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) kako bi se pokušalo naći zajedničko rješenje za spas hrvatskog sela pogođenog sušom

Jedna za drugom županije proglašavaju stanje elementarne nepogode, prouzročene višemjesečnim izostankom kiše i visokim temperaturama pa je posljednji trenutak za predlaganje mjera za spas poljoprivrede. Iz HPK već su dali neke od prijedloga za rješenje problema, ministar Tihomir Jakovina usuglasio se s dobrim dijelom, no i jasno poručio – novca nema.

'Potpuno sam upoznat s razmjerima suše i elementarne nepogode koja je nastupila, no poljoprivreda je proizvodnja pod vedrim nebom i to je rizik koji uvijek postoji. Vrlo otvoreno i jasno smo rekli s koliko sredstava za poljoprivredu raspolažemo, a to je malo manje od četiri milijarde kuna za ovu godinu. Stoga, nema značajnih sredstava za isplate šteta, možda tek 20-ak milijuna', rekao je ministar Jakovina prije nekoliko dana na HTV-u.

Poljoprivrednici su svjesni da novca nema, no traže ono što im nije do sada isplaćeno, a riječ je navodno o 12 posto poticaja koji su im trebali biti isplaćeni do kraja lipnja. Tim novcem, kao i prijedlogom da im se poticaji za iduću proizvodnu godinu isplate do Nove godine, a ne do polovice iduće kalendarske godine, vjeruju da bi ublažili štete bez posebnih zadiranja u proračunska sredstva.

'Postoji i mogućnost da se za zakup 250.000 hektara državnog zemljišta svatko u lancu, a riječ je o prihodima koje ubiru država, županije i općine, odrekne dijela ili punog iznosa zakupa. I obveze prema državi, a mislim na doprinose, mogli bi biti umanjeni. Predložit ćemo i niz sitnih mjera koje ne zadiru u nikakva dodatna financijska sredstva koje bi država morala dati', najavljuje Matija Brlošić, predsjednik HPK.

Poljoprivrednici, kako se moglo čuti ovih dana, inzistiraju da im potvrdu o nedostatku sredstava u proračunu, a namijenjene saniranju štete na poljima, daju ministar financija Slavko Linić ili sam premijer Zoran Milanović, a ne ministar poljoprivrede. Tek nakon toga, predložit će sve navedene mjere koje ne podrazumijevaju financijska izdavanja.

U međuvremenu se (konačno) oglasila i Hrvatska seljačka stranka (HSS) koja će, također danas, održati sjednicu svog Ravnateljstva za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i ruralni razvoj, ali i stranačkog predsjedništva na temu 'izvanrednog, alarmantnog i izrazito teškog stanja na hrvatskom selu i u poljoprivredi'.

Navodeći i kako njihovi izvori pozivaju na 12 posto neisplaćenih poticaja, izračunali su kako je riječ o 300 milijuna kuna za koje vjeruju da bi bili spas za obiteljska poljoprivredna gospodarstva pogođena sušom.

'Imaju i interventna sredstva. Vlada ne može reći da nema novca za to. Posao im je da preraspodijele novac i nađu ga kad je katastrofa', rekao je Večernjem listuBranko Hrg, predsjednik HSS-a. Upozorio je, na kraju, i kako bi propast 5.000 poljoprivrednih gospodarstava ugroženih sušom mogla donijeti najmanje 10.000 novih nezaposlenih.