BROJNI PROBLEMI

Mnangagwa proglašen izbornim predsjednikom u Zimbabveu, oporba i analitičari sumnjičavi

27.08.2023 u 07:12

Bionic
Reading

Zimbabveansko državno izborno povjerenstvo priopćilo je kasno u subotu da je aktualni predsjednik Emmerson Mnangagwa pobijedio na ovotjednim predsjedničkim izborima s otprilike 53 posto glasova, no oporba i analitičari odmah su takav rezultat doveli u pitanje

Očekivalo se da će Mnangagwa, koji je preuzeo dužnost od dugogodišnjeg predsjednika Roberta Mugabea nakon vojnog udara 2017., osigurati drugi mandat jer su analitičari rekli da su izbori uvelike namješteni u korist vladajuće stranke ZANU-PF, koja je na vlasti više od četiri desetljeća.

Izborno povjerenstvo priopćilo je da je Mnangagwin glavni protukandidat Nelson Chamisa, koji vodi oporbenu stranku Građansku koaliciju za promjene (CCC), osvojio 44 posto glasova.  Pristaše ZANU-PF-a počeli su pjevati i klicati u izbornom stožeru nakon objave rezultata. 

Mnangagwa je također tijesno pobijedio Chamisu na posljednjim predsjedničkim izborima 2018., nakon koji su se također vukli repovi zbog mogućeg namještanja. Ustavni sud je tada potvrdio rezultat.

Šef promatračke misije Europske unije u petak je rekao da je ovotjedno glasovanje proteklo u 'ozračju straha'. Primijećeni su problemi poput kašnjenja glasovanja, zabrane skupova i pristranog izvještavanje državnih medija.