SUTRA PRVI PUT PRED SUDOM

Mladić završio u zatvorskoj bolnici

Bionic
Reading

Ratko Mladić završio je danas u zatvorskoj bolnici, Reutersu je dojavio njegov odvjetnik Aleksandar Aleksić. Iako točan razlog njegovog hospitaliziranja nije poznat, odvjetnik kaže da mu se stanje pogoršalo zbog nedovoljne zdravstvene njege prethodnih godina

'Ratko Mladić je u zatvorskoj bolnici. Nije imao potrebnu zdravstvenu njegu godinama i njegovo stanje nije dobro', kazao je Aleksić Reutersu.

Prema riječima odvjetnika, Mladić će u bolnici ostati do sutra kada bi trebao biti vraćen u pritvorsku jedinicu, nakon čega ga očekuje prvo pojavljivanje pred sudskim vijećem i izjašnjavanje o krivnji.

Odvjetnik je već najavio da će podnijeti podnesak Haškom sudu koji se odnosi na zdravstveno stanje Ratka Mladića

Tužiteljstvo za ratne zločine provjerit će liječnički nalaz u kojem se navodi da Ratko Mladić ima tumor limfnih stanica, izjavio je za B92 zamjenik tužitelja Bruno Vekarić. Mladićev odvjetnik Miloš Šaljić 'ne isključuje mogućnost da ovaj liječnički nalaz nije vjerodostojan'.

Odvjetnik Ratka Mladića, Miloš Šaljić, objašnjava kako je dokument dobio 'od bivšeg agenta CIA i da ni on ni Mladićeva obitelj nisu znali za ovu bolest', piše B92 dodajući kako aktualni ministar zdravstva Srbije i dobar Mladićev prijatelj, Zoran Stanković nije želio komentirati ova navode.

'Ako dokument nije vjerodostojan netko je izmanipulirao i mene i druge. Nisam ni rekao da je dokument pravi, samo sam tražio da se to provjeri. Ako je dokument valjan, onda je to ozbiljna situacija, ako nije, onda je i mene netko obmanuo, znači ne odbacujete mogućnost i da ste obmanuti. To je lako provjerljivo', izvlači se Šaljić

U Tužiteljstvu za ratne zločine sumnjaju da je ovo zaista liječnički nalaz Ratka Mladića jer strategija obrane je, kako tvrde, skrenuti pažnju s pravih jataka.

'Nama to nalikuje na krivotvorinu iz više razloga. Prvo, njegov odvjetni je nalaz podnio da spriječi Mladićevo izručenje Haagu. Drugo, kaže da mu je dokument dao bivši agent CIA. Treće, pregledan je i ovdje i u Haagu i to od dva najpoznatija svjetska stručnjaka i nije konstatirano tako nešto. Da je to konstatirano, bio bi mrtav već godinu i po dana', kaže zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić, piše B92 i podsjeća kako je i ministar obrane Dragan Šutanovac izjavio kako se Mladić za vrijeme bijega nije liječio na beogradskoj Vojno medicinskoj akademiji, a 'njegova odvjetnik tim tvrdnjama obmanjuje javnost'.