ROK OD MJESEC DANA

Mladić će tražiti odgodu izjašnjavanja o krivnji?

02.06.2011 u 19:03

Bionic
Reading

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić u petak će na svom prvom pojavljivanju pred Haaškim sudom, na kojem bi se trebao izjasniti o optužnici koja ga tereti za genocid i zločine protiv čovječnosti u BiH, tražiti odgodu, prenose u četvrtak beogradske Večernje novosti pozivajući se na neslužbene izvore

Pravila Haaškoga suda omogućavaju optuženom da se o krivnji po optužnici izjasni u roku od 30 dana od prvog pojavljivanja pred sudom, a ukoliko to ne učini po isteku toga roka sud evidentira u ime optuženika da se izjasnio da se ne osjeća krivim.

Tajništvo Haaškog suda imenovalo je srbijanskog odvjetnika Aleksandra Aleksića za pravnog zastupnika Mladića na njegovu prvom pojavljivanju pred sudskim vijećem. Aleksić će zastupati Mladića na prvom pojavljivanju pred sudskim vijećem u petak i u drugim situacijama sve dok se ne imenuje stalni odvjetnik.

Mladić je uhićen 26. svibnja nakon 16 godina bijega, a u utorak navečer izručen je i smješten u pritvorsku jedinicu u Scheveningenu.

Protiv Ratka Mladića, ratnog zapovjednika vojske bosanskih Srba prva haaška optužnica podignuta je 25. srpnja 1995. godine za genocid i zločine u BiH a nakon toga i za genocid u Srebrenici.