VEKARIĆ POTVRDIO

Mladić će svjedočiti o zločinima nad Srbima

Bionic
Reading

Zamjenik srpskog tužitelja za ratne zločine, Bruno Vekarić izjavio je da će Mladić danas ponovno biti saslušan, ali kao svjedok u istragama koje se vode povodom zločina izvršenih nad Srbima tijekom rata u BIH

'Darko (Mladićev sin) i ja pokušali smo razgovarati s njim o određivanju pravnog tima, ali smo odustali, budući da se s njim zaista ne može razgovarati. Na spomen eventualnog pravnog tima, on priča da će pozvati Wesleyja Clarka, Carla Bildta, Billa i Hillary Clinton da svjedoče u njegovom slučaju', kazao je Mladićev odvjetnik Miloš Šaljić za srpski Blic

Prema Šaljićevim riječima, bivši general Vojske RS je osjetljiv i na spomen svojih unuka.

'Sudac je obećao da će ga unuci danas moći posjetiti, to bi mu mnogo značilo', rekao je Šaljić za srpski Blic.

Glasnogovornica ICTY-a: Sumnjam da će Mladić danas u Den Haag

Glasnogovornica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Nerma Jelačić izjavila je da 'sumnja' u dolazak nekadašnjeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića u Den Haag u ponedjeljak.
'Sumnjam da ćemo ga danas vidjeti', izjavila je Jelačić. Istaknula je da Haag i dalje čeka obavijest srbijanskih vlasti o datumu izručenja.
'Rok za ulaganje priziva na izručenje u Den Haag je danas', rekla je glasnogovornica, po kojoj će datum odlaska Ratka Mladića iz Srbije 'ovisiti o tome koliko vremena će trebati srpskim vlastima da dovrše postupak'.
Privremeni predsjednik ICTY-ja Mehmet Guney izjavio je u nedjelju za agenciju Anatoliju da bi Ratko Mladić u Den Haag 'mogao stići u ponedjeljak ili utorak'.
'Nemamo potvrdu toga', kazala je Jelačić.

Mladićev odvjetnik Miloš Šaljić podnio je jutros u Specijalnom sudu zahtjev za formiranje nezavisnog liječničkog tima koji treba utvrditi 'pravo zdravstveno stanje' Ratka Mladića i najavio da će žalbu na rješenje o ispunjenosti uvjeta za izručenje poslati danas popodne poštom, piše Dnevni avaz

'Njegovo zdravstevno stanje je alarmantno i ne vjerujem da će doživjeti početak suđenja' rekao je Šaljić novinarima ispred Specijalnog suda. On je ocijenio da zatvorski liječnici ne mogu dati pravu dijagnozu, pa obitelj zahtijeva stručan tim sačinjen od kardiologa, neurologa, ortopeda i gastroenterologa.

Šaljić je najavio da će žalbu na rješenje o ispunjenosti uvijeta za izručenje Mladića Haškom sudu poslati poštanskim putem u kasnim popodnevnim satima kako bi se 'postupak što duže odlagao'. On će, najavio je, Mladića ponovo posjetiti između 14 i 15 sati, a u posjetu će mu doći i obitelj, a vjerojatno i unuci, piše Dnevni avaz.

Šaljić je podnio danas istražnom sucu i zahtjev za ovjeru pumonoći za podizanje zaostalih i budućih Mladićevih mirovina.

'Ukoliko istražni sudac to odobri, sudac Prvog osnovnog suda će doći kod Ratka Mladića u pritvorsku jedinicu Specijalnog suda kako bi mu ovjerio punomoć za podizanje mirovine koje će biti naslovljeno na njegovog sina Darka', izjavio je Miloš Šaljić.

Prilikom ovjere punomoći, prema zakonu, neophodno je osobno prisustvo davatelja ovlaštenja za podizanje mirovine.

Šaljić je precizirao da zaostale mirovine leže na računu Fonda za sociljalno osuguranje vojnih osiguranika.

Obitelji bi, prema njihovoj računici, trebalo biti isplaćeno 4,7 milijuna dinara zaostale mirovine, a potom i 90.000 dinara mjesečno. Mjeru o odmrzavanju Mladićeve mirovine treba donijeti istražni sudac Odjeljenja za ratne zločine, čime će se steći pretpostavke za njenu isplatu, piše Dnevni avaz.

Zamjenik srpskog tužitelja za ratne zločine, Bruno Vekarić izjavio je da će Mladić danas ponovno biti saslušan, ali kao svjedok u istragama koje se vode povodom zločina izvršenih nad Srbima tijekom rata u BIH.