MERKEL NA MUKAMA

Mladi SPD-a i biznismeni CDU-a protiv velike koalicije

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 09.12.2013 13:29
  • Objavljeno 09.12.2013 u 12:25
Angela Merkel

Angela Merkel

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Iako su vodstva demokršćana i socijaldemokrata uspjela dogovoriti veliku koaliciju, koja treba vladati Njemačkom sljedeće četiri godine, čini se da put do formalnog prihvaćanja koalicije neće biti jednostavan. Mladi SPD-a već su glasali protiv još jedne koalicije s Angelom Merkel, a gospodarsko krilo CDU-a žali se tvrdeći da je koalicijski ugovor 'zločin prema dolazećim generacijama'

Predsjednik SPD-a Sigmar Gabriel ovoga je vikenda doživio poraz u nastojanju da uvjeri članstvo stranke kako svojim glasovima trebaju podržati novu veliku koaliciju s demokršćanima Angele Merkel. Naime organizacija mladeži SPD-a (Jusos iliti Mladi socijaldemokrati) glasala je većinom za to da se odbije dogovorena koalicija s Merkel i krene u nove, izvanredne izbore.

Na kongresu u Nürnbergu Gabriel se suočio s revolucionarnom mladeži koja nije prihvatila njihove argumente za veliku koaliciju. Predsjednica mladeži Johanna Ueckermann izjavila je da koalicija s CDU-om onemogućava postizanje socijalne pravde u njemačkom društvu, a dok je Gabriel govorio – vatreno zagovarajući veliku koaliciju – iz publike su se čula i brojna dobacivanja. Mladi socijaldemokrati su zamjerili stranačkom šefu dogovor s CDU-om, jer stranku smatraju rasističkom, a smeta im i to što SPD nije spreman na potpunu promjenu svoje politike.

Prema izvještajima njemačkih medija, bilo je to dinamično i polemično poslijepodne, a završilo je tako da mladež SPD-a nije podržala veliku koaliciju.

U CDU su pak naročito nezadovoljni predstavnici tzv. gospodarskog krila stranke, a u Bildu su najavili da neće glasati za koalicijski ugovor. Oni zamjeraju dogovorenom sve što se tiče mirovinske politike, poreza, energetike i uvođenje minimalne plaće. 'To je zločin prema dolazećim generacijama', izjavili su oštro, smatrajući da će uvođenje minimalca povećati nezaposlenost među mladima, a smatraju i da će poskupiti cijene električne energije.

Ipak, sve to ne znači da koalicijski ugovor CDU-a i SPD-a neće biti prihvaćen. Šanse za prijevremene izbore još su uvijek skoro pa nepostojeće, no očito je da ni Sigmar Gabriel ni Angela Merkel neće imati lagan posao zajedničkog vladanja, s obzirom na izostanak unisone potpore u strankama koje vode.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!