ZABORAVLJENI ZLOČIN

Mještani Široke Kule traže pravdu za 33 ubijenih suseljana

13.10.2012 u 21:28

Bionic
Reading

Mještani Široke Kule i okolnih mjesta u Ličko-senjskoj županiji te članovi obitelji ubijenih žrtava, okupili su se danas u Širokoj Kuli u znak sjećanja na ubijene hrvatske civile koje su prije 21 godinu, 13. listopada 1991., masakrirali srpski agresori

Ivanka Vojvodić, kojoj su u masakru ubijeni roditelji u ime članova obitelji žrtava, stanovnika Široke Kule i okolnih mjesta na skupu je pročitala zahtjev upućen najvišem državnom vrhu, te glavnom državnom odvjetniku kao i ministrima pravosuđa i unutarnjih poslova da se poduzme sve kako bi se zločinci kaznili.

'Ovdje na okupiranom dijelu Like, u Širokoj Kuli je 1991. godine počinjen ratni zločin nad nezaštićenim mještanima, progon, paljenje kuća, zatvaranje, mučenje, silovanje i likvidacije. Zbog provođenja plana etničkog čišćenja okupiranog područja od Hrvata, ubijeno je ukupno 33 mještana, žena djece, staraca. Najmlađa žrtva imala je samo 13 godina, a najstarija 95 godina. Zajedno s njima likvidirano je sedam mještana Ličkog Osika, Ostrvice i Mušaluka', navodi se u zahtjevu.

Od likvidacije mještana Široke Kule i okolnih mjesta prošla je 21 godina, a umjesto ponosa, Široka Kula je i danas mjesto hrvatske sramote. Zločin učinjen u Širokoj Kuli i danas je bez kazne, ističe se u zahtjevu kojeg je u ime članova obitelji žrtava i stanovnika Široke Kule pročitala Ivanka Vojvodić.

U ime mještana Široke Kule zatražila je da srpski zločinci konačno odgovaraju za počinjeni zločin.

'Tražimo hitnu reviziju svih spisa koji se odnose na ratni zločin u Širokoj Kuli i hitno poduzimanje radnji koje će omogućiti kažnjavanje, a ne oslobađanje u skladu s težinom kaznenih djela - svih onih koji su ih činili svojim programima, naredbama i izvršenjima', naglašava se u zahtjevu te traži da se prestane manipulirati sudbinom Široke Kule kako bi njeni stanovnici mogli graditi budućnost svoje djece na temeljima istine i pravde.

Pokolj u Širokoj Kuli, koja se nalazi 11 kilometara od Gospića, je ratni zločin kojeg su 1991. počinile maskirani lokalni pobunjeni Srbi (pripadnici četničkih formacija i milicije tzv. sao krajine) nad Hrvatima iz tog sela, u svrhu etničkog čišćenja tog kraja od hrvatskog stanovništva.

U spomen na ubijene žrtve je podignut spomenik Portal hrvatske povijesti, rad akademskog kipara Petra Dolića.