PROSVJED PROTIV ROCKWOOLA

Mještani Pićna: Vama su važni izbori, nama životi

24.02.2009 u 00:00

Bionic
Reading

Mještani Pićna prosvjedovali su večeras pred pazinskim Spomen domom gdje se održavala sjednica Skupštine Istarske županije kako bi izrazili i nezadovoljstvo radom tvornice kamene vune Rockwool kao i županijskom skupštinom koja, kako tvrde, nije učinila ništa da zaštiti njihovo zdravlje

PAZIN - Tristotinjak je mještana sirenama i transparentima izrazilo nezadovoljstvo radom tvornice a među njima bilo je i onih koji su imali i fotografije na kojima se vidi dim koji, kako navode, smeta disanju i peče oči.

"Jedini zahtjev je da nam se vrati život onakav kakav smo imali prije početka rada tvornice kamene vune" - poručila je predsjednica Udruge građana "Naša zemlja" Matilda Ilić.

Jedna od tema večerašnje sjednice skupštine Istarske županije bio je rad tvornice kamene vune kojom prigodom je od mjerodovanog ministarstva zatraženo da tvornica poštuje europske direktive i standarde o zaštiti okoliša.

Kako se čulo, analize zraka su u skladu s hrvatskim zakonima, ali su zato "praćeni parametri viši u odnosu na IPPC direktivu (vrijednost o kontroli spiječavanja industrijskog onečišćenja), odnosno vrijednostima emisija koje se postižu uporabom najbolje raspoložive tehnike.

"Zbog same lokacije koja je u kotlini tražimo da se hitno primjene niže vrijednosti emisija, odnosno da se ugradi dodatna oprema kako bi se postigle niže vrijednosti navedene u IPPC direktivama" - naglasio je istarski podžupan Valerio Drandić.

Skupština će, stoga, zatražiti od ministarstva zaštite okoliša da tvornici ne izda uporbanu dozvolu sve dok spomenuta direktiva ne bude poštovana.