parlamentarni izbori

Mjanmar: Stranka Aung San Suu Kyi tvrdi da je ostvarila 'uvjerljivu pobjedu'

09.11.2020 u 12:56

Bionic
Reading

Stranka na vlasti koju vodi nobelovka Aung San Suu Kyi, u svijetu snažno kritizirana zbog postupanja prema muslimanskoj manjini Rohindža, u ponedjeljak je objavila da je uvjerljivo pobijedila na parlamentarnim izborima u Mjanmaru

Konačni rezultati bit će poznati za nekoliko dana, ali "predviđamo novi rekord bolji od 390 mjesta osvojenih 2015.", izjavio je glasnogovornik Nacionalne lige za demokraciju (LND) očekujući "uvjerljivu pobjedu".

Unatoč ubrzanju širenja pandemije koronavirusa u zemlji sa slabim zdravstvenim sustavom (više od 60.000 slučajeva i gotovo 1500 umrlih), milijuni birača u nedjelju su došli na birališta. Stotine pobornika LND-a već su slavili pobjedu.

To su bili drugi opći izbori od 2011. kada je raspuštena vojna hunta nakon više od pola stoljeća na vlasti.

LND je 2015. osvojila uvjerljivu većinu, ali bila je prisiljena dijeliti vlast s vojskom koja kontrolira tri ključna ministarstva (unutarnjih poslova, obrane i granica) te 25 posto mjesta u parlamentu.

I dalje jako popularna u Mjanmaru, posebice među Bamarima, većinskoj budističkoj etničkoj skupini (oko 70 posto stanovništva), Aung San Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade za mir 1991.,pala je s pijedestala na međunarodnoj sceni zbog pasivnosti tijekom krize muslimana Rohindža, kojih je više stotina tisuća izbjeglo u Bangladeš zbog progona, a njezina je vlada optužena za genocid na Međunarodnom sudu pravde.

Nekoliko organizacija za ljudska prava dovodi u pitanje legitimnost izbora održanih u nedjelju.

Izbori su otkazani iz "sigurnosnih razloga" u nekoliko regija gdje su etničke stranke imale dobre izglede pobijediti, a 600.000 Rohindža koji su ostali u zemlji, odbijeno je mjanmarsko državljanstvo pa nisu mogli dobiti pravo glasa.

Ismail Wolff iz NGO Fortify Rights je istaknuo da je "opće pravo glasa temeljno načelo međunarodnog prava. Toga ovdje nema".

Kad se parlament konstituira on bira predsjednika. Ustav priječi Aung San Suu Kyi da bude izabrana na tu dužnost jer je udana za stranca, ali bi mogla biti imenovana "posebnom državnom savjetnicom", što je ključno mjesto stvoreno po mjeri kako bi se njoj omogućilo da de facto vlada zemljom.