obalna straža ga promatra

Misteriozni ruski brod već tjednima plovi uz obalu Havaja

19.01.2023 u 07:54

Bionic
Reading

Američka Obalna straža priopćila je u srijedu da tjednima prati ruski brod koji se nalazi u blizini Havajskog otočja. Obalna straža vjeruje da je riječ o 'brodu za prikupljanje obavještajnih podataka'

'Kao dio naših stalnih operacija, pratimo sva plovila u pacifičkom području putem površinskih, zračnih i zajedničkih sredstava agencija', kazao je Dave Milne, šef vanjskih poslova Obalne straže, prenosi Business Insider.

Strani vojni brodovi mogu slobodno putovati američkim vodama, ali 'vojne brodove pod stranom zastavom često se može vidjeti kako rade i lutaju' u 'području odgovora' Obalne straže, navodi se u priopćenju.

'Obalna straža djeluje u skladu s međunarodnim pomorskim zakonima kako bi osigurala da sve nacije mogu činiti isto bez straha ili nadmetanja. Ovo je posebno kritično za osiguranje slobode kretanja i plovidbe Pacifikom', rekao je Milne.

Obalna straža koordinira se s ministarstvom obrane kako bi pružila ažurirane podatke o kretanju stranih brodova.

Videozapis broda koji je podijelila Obalna straža navodi koordinate koje sugeriraju da se brod nalazi oko 100 milja od Honolulua, izvijestio je HawaiiNewsNow.

U svibnju je američko Indo-pacifičko zapovjedništvo objavilo da prati ruski brod u blizini Havaja. Umirovljeni potpukovnik marinaca rekao je tada KHON-u da je Sovjetski Savez slao obavještajne brodove da lutaju u blizini Havaja tijekom Hladnog rata.

'Čini se da se taktike, tehnike i procedure koje su Sovjeti provodili u Hladnom ratu ponovno javljaju pod ruskom zastavom', rekao je potpukovnik Hal Kempfer.