dio rakete?

Misteriozni objekt na plaži uznemirio Australce: 'Nemojte mu prilaziti!'

17.07.2023 u 17:20

Bionic
Reading

Australska policija i dalje je zbunjena nakon što je voda na plažu u Zapadnoj Australiji izbacila tajanstvenu 'neidentificiranu' kupolu

Golemi metalni cilindar pronašli su mještani na plaži Green Head, oko 250 km sjeverno od australskog Pertha, piše BBC.

Državne i savezne vlasti istražuju predmet, za koji se trenutno ne vjeruje da je dio komercijalnog zrakoplova.

Vlasti ga trenutno tretiraju kao 'opasan predmet', a policija je zamolila građane da se drže podalje od njega.

'Želimo uvjeriti zajednicu da smo aktivno uključeni u suradnju s raznim državnim i federalnim agencijama kako bismo utvrdili podrijetlo i prirodu predmeta', rekla je policija u priopćenju. Policija u istrazi surađuje s vojskom, ali i Australskom svemirskom agencijom.

Stanovnici plaže Green Head rekli su da je cilindar oko 2,5 m širok i između 2,5 i 3 m dugačak, izvijestila je australska javna televizija.

Stručnjak za zrakoplovstvo Geoffrey Thomas rekao je da je predmet vjerojatno spremnik goriva iz rakete koja je pala u Indijski ocean u nekoj fazi u posljednjih 12 mjeseci.

Australska svemirska agencija rekla je kako je moguće da je divovski cilindar mogao pasti sa 'svemirske rakete' te će provjeriti s drugim međunarodnim agencijama.

Ako se radi o cilindru za gorivo, stručnjaci vjeruju da bi mogao biti od indijske rakete i da bi mogao sadržavati otrovne materijale. Nada je da bi serijski ili kataloški broj  mogao potvrditi je li to slučaj ili nije.

Bilo je nekih nagađanja da je cilindar možda bio dio MH370 - aviona koji je nestao kod zapadne australske obale 2014. s 239 putnika. No Thomas kaže da 'nema šanse'.

'To nije nikakav dio Boeinga 777, a činjenica je da je MH370 izgubljen prije devet i pol godina, tako da bi se vidjelo puno više istrošenosti na ostacima', kazao je.