USKLAĐIVANJE S CIJENAMA?

Mirovine rastu za neznatnih 1,2 posto

30.08.2012 u 17:14

Bionic
Reading

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) u novom sazivu na konstituirajućoj sjednici donijelo je odluku o povećanju aktualne vrijednosti mirovine za 1,2 posto, priopćeno je danas iz HZMO-a

Nova aktualna vrijednost mirovine za jedan osobni bod, radi određivanja mirovine i usklađivanja mirovina i ostalih prava iz mirovinskog osiguranja, od 1. srpnja 2012. iznosi 59,58 kuna, izvjestio je HZMO u priopćenju o jučer održanoj sjednici Upravnog vijeća.

Mirovine uvećane prema novoj aktualnoj vrijednosti mirovine biti će isplaćene u rujnu (mirovina za kolovoz), zajedno s razlikom za srpanj.

Nova aktualna vrijednost izračunata je tako što je dosadašnja aktualna vrijednost mirovine u svoti od 58,87 kuna povećana za polovicu zbroja stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stope promjene nominalnog indeksa bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prvom polugodištu 2012. u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

'Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, indeks potrošačkih cijena u prvom polugodištu 2012. godine u odnosu na drugo polugodište 2011. godine iznosio je 2,2 posto, a povećanje prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u istom razdoblju iznosilo je 0,2 posto, tako da polovica zbroja iznosi 1,2 posto', navodi HZMO.

Na sjednici je donesena i Odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža od 1. srpnja 2012., kojom najniža mirovina za svaku godinu mirovinskog staža od 1. srpnja iznosi 57,75 kuna, te Odluka o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja od 1. srpnja 2012., kojom osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja, nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, od 1. srpnja iznosi 1.186,19 kuna.

Na sjednici, kojoj je nazočio i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, za predsjednicu Upravnog vijeća Zavoda izabrana je pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Mirjana Rađenović, dok je njezinim zamjenikom imenovan v.d. predsjednika Matice umirovljenika Hrvatske Vladimir Nožarić, priopćio je HZMO.

Ostali članovi Upravnog vijeća su Ivanka Kukin, Vesna Mandarić, Josip Kovačić, Ivan Nahtigal, Jagoda Milidrag Šmid, Lidija Horvatić i Željka Frgačić.

Upravno vijeće donijelo je i Statut Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje te primilo na znanje Izvješće o radu i poslovanju Zavoda za 2011. godinu i uputilo ga u daljnju proceduru.

Također je donijelo Odluku o davanju suglasnosti ravnatelju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o prodaji dionica društva MEISO d.d. Goričan iz portfelja Republike Hrvatske – Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, te odluke o imenovanju vještaka u Sektoru provedbe međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju Središnje službe i u područnim službama Zavoda u Bjelovaru, Varaždinu i Splitu.