dijagnoza: prekardašio

Mirjana Krizmanić: 'Pernara treba kazniti, želim mu oštrokondžu za suprugu'

03.03.2017 u 14:52

Bionic
Reading

Zastupnik Živog zida Ivan Pernar nagradio je srednjoškolku iz Bjelovara sa 2.000 kuna zato što se, kako je objasnio na Facebooku, jedina u grupi učenika u posjetu Saboru 'suprotstavila direktivi profesora' da nema razgovora ili fotografiranja s njim. U Saboru su za tportal službeno potvrdili da poduzimaju 'sve potrebne radnje radi utvrđivanja činjenica spomenutog događaja', nakon čega će, ovisno o rezultatima, izvijestiti nadležna tijela. U iščekivanju informacija o (ne)kažnjivosti Pernarovog čina, razgovarali smo s psihologinjom Mirjanom Krizmanić koja smatra da je Pernar prešao granicu dopuštenog i da bi ga trebalo sankcionirati

Zastupnik Ivan Pernar objavio je na Facebooku video snimku razgovora s učenicom srednje medicinske škole u Bjelovaru, navodeći da ona za razliku od drugih misli svojom glavom jer se suprotstavila direktivi i progovorila pred kamerom, pa joj je dao 2.000 kuna 'da si kupi nešto lijepo'.

'Ona je na to rekla da nije to napravila zbog novca već zato jer me voli i navija za mene, na to sam joj rekao da ju razumijem, da se ne radi o novcu, ali da je novac ipak jezik koji svi mogu razumijeti, pa i oni koji su bili poslušni profesorima... Ono što treba poticati je razmišljanje svojom glavom, a toga je danas u školama najmanje. Kako bi potaknuo i druge na razmišljanje svojom glavom odlučio sam ju nagraditi', objasnio je Pernar.

Mirjana Krizmanić dijagnosticira da je Pernar odlučio biti enfant terrible u Saboru.

'Stalno se javlja i ima nešto za reći, iako ne govori bez veze i često ima argumentirane primjedbe. Ali on si je zacrtao da će biti glavni, kao što je nekad sličnu ulogu imao general Rojs, a prije njega Josip Pankretić. Međutim, gospodin Pernar, po mom sudu, prelazi granice dopuštenog. On nema pravo ići po školama i obraćati se tamo bilo kome. A sad još plaća učenike. Mislim da je to u tolikoj  mjeri nedopustivo, da bi ga u Saboru trebalo primjereno kazniti, da bude primjer kako se ne smije ponašati', sugerira Krizmanić. 

Pernar, ističe psihologinja, zapravo potkupljuje djecu da rade protiv uputa svojih nastavnika, što je nemoralno i ružno iskorištavanje učeničke želje da budu viđeni.

Još malo i bit će sramota biti zastupnik u Saboru

'Razumijem želju malodobnika, ali Pernar kao saborski zastupnik to ne smije činiti. To što on maltretira druge zastupnike, javljajući se po 100 puta za riječ, jedući pizzu i i guleći jabuku, to je njihova stvar. I oni se ponašaju kojekako i govore što bilo. Naši zastupnici uopće nemaju ugled koji saborski zastupnici imaju u svijetu, gdje je članstvo u parlamentu čast, a ovdje će još malo pa postati sramota. Sabornica je stalno prazna ,oni za tu svoju ogromnu plaću ne rade, a visokoobrazovani ljudi u ovoj zemlji kopaju po kontejnerima. Znam jer sam srela jednu svoju profesoricu iz škole srela kako skuplja flaše, skoro sam pala u nesvijest kad mi se obratila. Penzija joj je nikakva, a djeca ne rade. To je da vam srce prepukne', kaže Krizmanić.

I sad u tom Saboru djeluje Pernar, 'jedan nedorasli čovjek, bez emocionalne i socijalne zrelosti'.

'To je, rekli bi grubo, čovjek još u pubertetu, da ne kažem pubertetlija. Došao je u situaciju da jednoj malodobnoj osobi plaća 2.000 kuna. Što on ima njoj za reći? Da ne poštuje autoritete? Najbolje da nam se učenici još više raspuste nego što već jesu. Poznajem roditelje koji strepe od svoje djece, srednjoškolaca. I onda po školama hoda saborski zastupnik, rušeći i one ostatke poštivanja autoriteta koji još postoje', navodi Krizmanić.

Inače, napominje da nije točno da se u hrvatskim školama danas ne razmišlja svojom glavom. 'Ima sjajnih nastavnika u našim školama, u svim strukama, nastavnika povijesti, matematike, hrvatskog jezika i drugih, koji se za malu plaću tako požrtvovno bore da nauče djecu misliti. Ali naučiti djecu misliti ne znači da to da se ona suprotstave onome što su njegovi nastavnici odlučili i da se ide razgovarati javno, pred kamerama, s jednom osobom koja glumi dvorsku ludu', kaže Krizmanić, dodajući da toliko obožavatelja i sljedbenika na Facebooku može imati baš svaka dvorska luda koja se tako ponaša. 

Prognozira da Pernar, čovjek u produženom pubertetu, neće sazrijeti nikada, 'osim ako dobije gospođu Ksantipu za suprugu'. To je bila Sokratova žena, po kojoj se i danas nazivaju žene koje grozno gnjave svoje muževe. 'Želim mu Ksantipu za suprugu, koja bi ga onda stjerala u red', zaključila je psihologinja Krizmanić.