MRAK TARITAŠ

Ministrica pojasnila smanjenje kamata za POS stanove

29.01.2015 u 11:11

Bionic
Reading

Izmjenama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, koji je s današnje sjednice Vlade poslan u saborsku proceduru, država osigurava smanjenje kamata za POS stanove

U Banskim dvorima drže da će se na taj način ostvariti mogućnost izgradnje stanova za društveni najam s mogućnošću otkupa, čime bi se premostilo stanje na tržištu nekretnina na kojem postoji skupina građana s potrebom za stanovima, ali trenutno nisu kreditno sposobni da ih kupe, a došlo bi, uvjereni su, i do poboljšanja radne mobilnosti stanovništva, s obzirom na to da građani koji koriste stanove u najmu nisu za njih vezani i lakše promijene mjesto rada.

Prema riječima resorne ministrice Anke Mrak Taritaš, u izmjene zakona ide se kako bi se smanjile kamate na dio kredita koji se otplaćuje državi. Uvjeti pod kojima se otplaćuje dio komercijalnim bankama ostaje isti.

'Danas se naime kredit otplaćuje na dva načina - jedan dio ide komercijalnoj banci, a zatim se plaća onaj dio u kojem je država aktivirala svoja sredstva. Za taj drugi dio ljudi su za poček plaćali dva posto kamate, potom pet posto, a sada će poček bit jedan posto dok će se kasnije plaćati tri posto kamate', naglasila je Mrak Taritaš.


Primjerice za stan od 60 m2, prema kreditnoj liniji POS-a, usporedno s komercijalnim kreditnim linijama, nakon otplatnog bi se razdoblja uštedjelo oko 15 tisuća eura. Upitana zašto država gradi stanove kad na tržištu ima velik broj njih, Mrak Taritaš kazala je da država s neprodanim stanovima u vlasništvu banaka ne može ništa.

'Da možemo učiniti nešto s tim stanovima, sigurno ne bismo gradili. Razgovarali smo s bankama šest mjeseci i imali smo želju staviti te stanove u najam, ali banke su nam nudile model koji nam nije odgovarao. Država gradi stanove da omogući građanima da pod povoljnim i kontroliranim uvjetima dođu do nekretnine, bilo da je kupe, bilo unajme', kazala je Mrak Taritaš.

Do sada je kroz POS izgrađeno ukupno 5.457 stanova u 185 objekata u 76 jedinica lokalne samouprave, a trenutno je u izgradnji 1387 stanova u pet gradova i općina.