GRADONAČELNIK PODBACIO

Ministrica Bandiću uzima legalizaciju i više od 70 milijuna kuna

Bionic
Reading

Grad Zagreb od početka iduće godine više neće voditi proces legalizacije bespravne gradnje, već će mu to oduzeti Ministarstvo graditeljstva i dati svojoj novoj nedavno osnovanoj Agenciji za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada. Najavila je to ekskluzivno ministrica Anka Mrak Taritaš gostujući u utorak navečer emisiji Veto na Jabuci TV

Ovim potezom grad Zagreb izgubiti će oko 70 milijuna kuna koji će umjesto u gradski proračun se tako slijevati u državni. Naime, izmjenom tzv. Zakona o legalizaciji, uvedena je obveza svih županijskih središta i grada Zagreba da do kraja ove godine riješi više od 20 posto zahtjeva za legalizaciju. Grad Zagreb je prema evidenciji od 90 000 pristiglih zahtjeva za legalizaciju riješio tek pet posto predmeta što je, rekla je u emisiji Mrak Taritaš, premalo.

'Svi su dobili priliku, pa i grad Zagreb koji je organizirao svoj ured na Velesajmu. Grad Zagreb je na prosjeku od oko pet posto riješenih zahtjeva za legalizaciju, što je na razini države, a puno manje od razine drugih gradova. Ne vjerujem da u idućih mjesec dana se taj postotak može podignuti na 20 posto i naša će zakonska obveza biti da Agencija preuzme predmete i rješava ih', rekla je ministrica Anka Mrak Taritaš u emisiji Veto Jabuci TV


Taritaš je potvrdila kako taj potez znači nova zapošljavanja u agenciji u Zagrebu, te je odbacila mogućnost da se zaposli netko od 100-injak zaposlenika grada Zagreba koji se bave tom problematikom.
'Mi ćemo tražiti druge ljude i zapošljavati ih na određeno, ovisno o broju predmeta i obimu koji ima za riješiti. To zapošljavanje nije novi trošak za državu, jer onih 20 posto naknade koja se plaća za pojedini predmet za rad Uprave sada više neće ići lokalnoj samoupravi, u ovom slučaju Zagrebu, već državi', izjavila je Taritaš i iznijela podatak kako je prosječni predmet u Zagrebu vrijedan 4000 kuna, što znači da je za 90 000 predmeta moglo Zagrebu donijeti više od 72 milijuna kuna.

'Gradonačelnica Rogoznice je primjerice od tih sredstava počela graditi dječji vrtić, a jedna općina u Zadru sustav vodoopskrbe', napomenula je ministrica Mrak Taritaš.

Anka Mrak Taritaš nedavno je postala i predsjednica zagrebačkog HNS-a. Potvrdila je kako ima ambiciju kandidirati se za gradonačelnicu Zagreba na idućim lokalnim izborima. 'Ja uvijek imam ambiciju, i ne bih se ovog mjesta predsjednice zagrebačkog HNS-a primala da nemam ambiciju dovesti HNS tamo gdje pripada, a to je Zagreb. HNS je građanska stranka, HNS prirodno pripada gradu Zagrebu', obrazložila je Anka Mrak Taritaš.

Više pročitajte ovdje