ODLUKA O ULJANIKU

Ministri poručili: Nećemo ostaviti radnike na cesti, imaju pravo na još tri minimalne plaće

28.03.2019 u 14:59

Bionic
Reading

Poslije sjednice Vlade ministri su komentirali odluku vezano za Uljanik naglašavajući kako je ta odluka rezultat analiza te je cilj zaštititi porezne obveznike

'Ponuda koja je došla na stolu u Vladu je bila predmet naših analiza svih ovih tjedana i na tu ponudu kao i na bilo koju drugu naravno treba proanalizirati i financijski i ekonomski aspekt. Kada gledamo iz perspektive zaštite poreznih obveznika i kada se gledaju svi ti efekti zaključak je takav kakav je izrečen. Prije svega mi smo za zaštitu interes poreznih obveznika, to je naš prvi i osnovni cilj', istaknuo je minstar financija Zdravko Marić.

Na pitanje novinara radi li se o prebacivanju odluke na sud, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić odgovorio je kako ovo nije nikavko prebacivanje odluke na sud, 'Vlada je danas odgovorno postupila prema hrvatskim građanima i u konačnici prema ovom i budućim proračunima Republike Hrvatske. Jasno smo se odredili prema ovom planu restrukturiranja i u tom kontekstu nemamo što za dodati'.

Dodao je kako u ovom trenutku nema potencijalnog drugog ponuđača, 'da ga vidimo onda bi o njemu razgovarali i u tom kontekstu mi ne možemo utjecati na odluke suda, oni rade svoj posao, mi smo danas donijeli odluku koja je plod višemjesečnih analiza ovog slučaja'.

'Država ima 25 posto udjela, bi li bili ovdje da smo pazili na svojih 25 posto i da su ljudi iz nadzornih odbora radili svoj posao?' pitanje je novinara, a ministar Ćorić odgovorio je sljedeće: 'Država nema 25 posto, nego pojedine pravne osobe imaju 25 posto, onaj tko bi samostalno imao 25 posto zapravo bi diktirao u potpunosti poslovanje firme, Republika Hrvatska nije imala člana nadzornog odbora u Uljaniku i u tom kontekstu ne bih dalje'. Također je naglasio kako nisu otezali s odlukom, odnosno da europski izbori nemaju veze s tim.

  • +8
Sjednica Vlade o Uljaniku Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta Darko Horvat istaknuo je kako je jasan stav gotovo svih resora da u ovom trenutku i za hrvatski proračun i za hrvatske porezne obveznike pragmatičnije je ne više financirati ovakakav model nadogradnje, ali to ne znači da Vlada okreće leđa i Puli i Rijeci.

'Siguran sam da nećemo radnike ostaviti na cesti. Radnici i proglašenjem stečaja imaju pravio na tri minimalne plaće. Država je cijelu prošlu godinu brinula o radnicima, nastavit će to i dalje, ali u okviru svojih zakonskih obveza', navodi.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić komentirao je određene mjere i instrumente za radnike, među kojima se nalazi naknada za nezposlene. Zaposlenici će imati pravo tri mjeseca primati 60 posto od obračunate plaće u najvećem iznosu od 4.369 kuna, a ostalih mjeseci će moći primati 30 posto od obračunate plaće. Ukoliko dođe do stečaja ta prava se ostvaruju u nekoliko mjeseci po objavi tražbina Trgovačkom sudu.