hrvatska sramota

Ministri godinama obećavaju obnovu škole u Vukovaru, obećala ju je i ministrica Divjak, ali bagera još uvijek nema

23.08.2018 u 11:00

Bionic
Reading

Već šest godina učenici Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru očekuju njenu obnovu jer je u ruševnom stanju. Isto toliko slušaju i obećanja, ali još uvijek se u obnovu nije ni krenulo

Rupe iz vremena Domovinskog rata, uništena fasada, prozori koji prokišnjavaju i dvorište zabranjeno za igru zbog ugrožene sigurnosti - dugogodišnja je svakodnevnica Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru. O lošem stanju te škole mediji godinama izvještavaju, jednako dugo učenici slušaju obećanja različitih ministara obrazovanja da će problem biti riješen, a temu je ponovno obradila Nova TV.

Sada je obnovu obećala aktualna ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekavši da u ovom trenutku Županija, odnosno Grad Vukovar, sa školom sređuju dokumentaciju.

'Dakle, mislim da će se ove godine sigurno krenuti, sigurno će se krenuti u investiciju', istaknula je Divjak.

Ministrica je još prošle godine u kolovozu najavila kako imaju rješenje te da se brzo kreće u izmjenu zakonske regulative i 'to će nam onda omogućiti da djelujemo u ovakvim školama, kao što je vukovarska'. Stoga je Osnovna škola Nikole Andrića prošle jeseni zatvorila svoja vrata.

Također, u svibnju ove godine za obnovu je osigurano 15 milijuna kuna, a Vlada je usvojila zakon kojim država može obnavljati lokalne škole. Ali još uvijek nema bagera iako je zakon izmijenjen te novac osiguran. Škola se već pripremila za radove, a nastava će se održavati u obližnjoj Osnovnoj školi Antuna Bauera.

Novi troškovnik i revizija očekuju se krajem rujna, nakon čega slijedi natječaj. Ipak, roditelji nisu previše entuzijastični s obzirom na dosadašnju situaciju.

'Nadamo se da će iduća školska godina, 2018./2019., biti dovoljna da se obnovi naša škola', kazala je za Novu TV ravnateljica OŠ Nikole Andrića, Josipa Kotromanović Sauka.

  • +10
Osnovna škola Nikole Andrića u Vukovaru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjić

'Ako ćemo biti optimistični, moguće je to zadnjih dana u godini, ali vrlo vjerojatno početkom iduće kalendarske godine. Međutim ono što je najvažnije je da gađamo početak iduće nastavne godine, da djeca krenu u novoobnovljenu školu', rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Sve je krenulo 2012. godine, kada je tadašnji ravnatelj zvonio na vrata svih institucija, ali bezuspješno. Godinama je nekoliko nadležnih ministara najavljivalo i obećavalo obnovu, no svoja obećanja nisu ispunili.

Jedan od njih je i Pavo Barišić, koji je obećao obnovu, ali to se nije dogodilo. Iako je Vlada u svibnju prošle godine dodijelila 60 milijuna Vukovaru za neke projekte kao što je obnova Vodotornja, nova lučica i studentski dom, o školi nitko nije rekao ni riječ.

Isto je učinio i Predrag Šustar, ministar znanosti i obrazovanja od siječnja do listopada 2016. godine, koji je u travnju 2016. godine rekao 'da vam ne dajem lažno obećanje, ali u najkraćem roku'.